Ένα υπέροχο ριζότο με αποξηραμένα μανιτάρια ριζότο. Ένα δημοφιλές πιάτο που έγινε γνωστό από την Ιταλική κουζίνα για ένα πεντανόστιμο κρεμώδες ριζότο με την υπέροχη γεύση και τη πλούσια γεύση των μανιταριών πορτσίνι. Μια συνταγή για να απολαύσετε το πιο νόστιμο ριζότο που έχετε δοκιμάσει ποτέ.
Υλικά συνταγής
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 400 γρ. ρύζι Arborio ή Carnarolli ή Λαίς της Agrino
- 100 ml λευκό κρασί
- 1 ½ – 2 λίτρα ζεστό ζωμό κοτόπουλου
- 50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι, μουλιασμένα σε 100 ml ζεστό νερό
- αλάτι
- Για το τελείωμα
- 60 γρ. βούτυρο φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κομμάτια
- 80-90 τριμμένη παρμεζάνα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζετε τα μανιτάρια πορτσίνι να μουλιάσουν στα 100 ml ζεστό νερό. Ετοιμάζετε το ζωμό να είναι ζεστός, ετοιμάζετε όλα τα υλικά και τα μαζεύετε στο πάγκο της κουζίνας σας.
- Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια θερμοκρασία το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 3 περίπου λ ή μέχρι να πάρει χρώμα. Μετά τα 3 λ αυξάνετε τη θερμοκρασία στο υψηλό ρίχνετε στο τηγάνι και το ρύζι και το σοτάρετε ανακατεύοντας για μισό λεπτό.
- Στη συνέχεια με μια μεγάλη κουτάλα ζωμού αρχίζετε να ρίχνετε το ζωμό κότας σταδιακά, 1 κουτάλα ζωμό τη φορά και ανακατεύετε μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να “πίνει” το ρύζι το ζωμό. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με τη πρόσθεση της επόμενης κουτάλας κ.λ.π. μέχρι να χυλώσει καλά το ρύζι.
- Στο δέκατο λεπτό περίπου από την αρχή της διαδικασίας χυλώματος προσθέτετε το λευκό κρασί συνεχίζοντας την διαδικασία πρόσθεσης ζωμού και ανακατέματος. Τρία λεπτά αργότερα (στο 13 λ περίπου) προσθέτετε λίγο αλάτι και τα πορτσίνι μαζί με το νερό τους και ανακατεύετε κυκλικά για να αλλάξει χρώμα το ριζότο.
- Συνεχίζετε τη διαδικασία ζωμού κότας ανακατέματος για 4-5 λ αρχίζετε να δοκιμάζετε το ρύζι για να δείτε αν έχει μαλακώσει καλά. Αν έχει τελειώσει ο ζωμός και δεν έχει βράσει καλά το ρύζι προσθέτετε βραστό νερό. Όταν χυλώσει καλά το ρύζι το αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη τελευταία κουταλιά ζωμού.
- Για το τελείωμα: Προσθέτετε στο έτοιμο ριζότο το βούτυρο, ανακατεύετε να λιώσει, ρίχνετε και τη τριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε ένα παχύρευστο, χυλωμένο και κρεμώδες ριζότο.
- Το σερβίρετε αμέσως (εντός ολίγων λεπτών από την ώρα που θα είναι έτοιμο) πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, έξτρα τριμμένη παρμεζάνα και λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι και το απολαμβάνετε.
Πηγή
14/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Το τέλειο ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι