[*]
Ένα πεντανόστιμο, ζουμερό, καλοψημένο, μυρωδάτο, κοτόπουλο, με εξαιρετική γεύση με πράσο και πορτοκάλι ψημένο με μελωμένες πατατούλες στο φούρνο. Μια συνταγή για ένα γεμιστό κοτόπουλο που θα εντυπωσιάσει με τη πλούσια γεύση του όσους το δοκιμάσουν!
Υλικά συνταγής
- 1 κοτόπουλο 2,5 κιλά περίπου
- 5 κ.σ. μέλι (3+2 κ.σ. χωριστά)
- 2 πορτοκαλιών το χυμό και το ξύσμα (κομμένα ζουλιέν, σε πολύ λεπτά στικς ή τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη)
- 100 ml ελαιόλαδο (50+50ml χωριστά)
- 100 ml κονιάκ
- 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας (αν χρησιμοποιήσετε κύβο βάλτε λιγότερο απ’ το μισό σε καυτό νερό)
- 3 κιλά πατάτες κομμένες σε σχετικά λεπτές κυδωνάτες φέτες
- αλάτι, πιπέρι
- Για τη γέμιση
- 1/2 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 φλ. τσαγιού πλιγούρι
- 2 κ.σ. σταφίδα μαύρη
- 2 κ.σ. κουκουνάρι
- 1 πορτοκάλι σε φέτες, κομμένες στη μέση
- αλάτι πιπέρι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη σάλτσα: Σε ένα πυρίμαχο μπολ ρίχνετε το ζεστό ζωμό κότας και τις 3 κ.σ. από το μέλι και τα ανακατεύετε καλά να λιώσει το μέλι. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιών, το κονάκι και τα 50 ml από το ελαιόλαδο και τα αναμιγνύετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
- Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το πράσο, το κρεμμυδάκι και τα κουκουνάρια ανακατεύοντας για 5 λ μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν τα κουκουνάρια.
- Προσθέτετε το πλιγούρι, τις σταφίδες και 150 ml απ’ τη σάλτσα που προετοιμάσατε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λ. Στη συνέχεια ρίχνετε τις κομμένες φέτες πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα από το ξύσμα πορτοκαλιού και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 2-3 λ.
- Για το κοτόπουλο: Τοποθετείτε το κοτόπουλο στο μεγάλο ταψί του φούρνο, βάζετε πρώτα στη κοιλιά και μετά στο λαιμό τη γέμιση και “κλείνετε” θωρακίζοντας τη γέμιση με οδοντογλυφίδες ή το ράβετε με ειδικό σπάγκο και σακοράφα.
- Αφήνετε το κοτόπουλο στο ταψί με το στήθος προς τα επάνω, προσθέτετε γύρω από το κοτόπουλο τις πατάτες και ρίχνετε πάνω στο κοτόπουλο και στις πατάτες όλη την υπόλοιπη σάλτσα και τα υπόλοιπα 50 ml ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε, απλώνετε μόνο επάνω στο κοτόπουλο τις υπόλοιπες 2 κ.σ. μέλι και πασπαλίζετε παντού το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ψήνετε το φαγητό σας στο προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα. Στη συνέχεια ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο παίρνετε ζωμό από το ταψί και το ρίχνετε στο στήθος και στα μπούτια και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο. [*]
- Γυρίζετε το κοτόπουλο με τη πλάτη επάνω, ανακατεύετε τις πατάτες και το ξαναβάζετε στο φούρνο. Μετά από ½ ώρα το ξαναγυρνάτε ώστε να ροδίσει και το στήθος, βρέχοντάς το με το ζουμί του και ανακατεύοντας πάλι τις πατάτες. Το αφήνετε για άλλη ½ ώρα να ψηθεί καλά αι μετά μεταφέρετε μόνο το έτοιμο κοτόπουλο σε πιατέλα σερβιρίσματος. Το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τα αφήνετε να “σταθεί” για 10-15 λ.
- Γυρνάτε το φούρνο στο γκριλ και ψήνετε μόνο τις πατάτες για άλλα 10 λ περίπου για να γίνουν πιο τραγανές. Τις προσθέτετε γύρω από το κοτόπουλο και τις περιχύνετε με ότι ζουμί έχει απομείνει στο ταψί. Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και το σερβίρετε ζεστό με γέμιση και με πατατούλες.
[*] Αντί να περιχύνετε το κοτόπουλο εξωτερικά με κουτάλι, αν έχετε σύριγγα μαγειρικής, ρουφάτε ζουμί από το ταψί και εμβολιάζετε στήθος και μπούτια σε 5-6 σημεία για έξτρα γεύση και υγρασία στο κοτόπουλο.
Πηγή Photo
24/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Το τέλειο γεμιστό κοτόπουλο με πατατούλες στο φούρνο
[*]Source link