Επί ποδός θα βρίσκεται η Αστυνομία από την Πέμπτη, παραμονή Χριστουγέννων, προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού
Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι αυτές που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της τήρησης των μέτρων, προκειμένου να μην υπάρξει «χαλάρωση» και κατ’ επέκταση έξαρση κρουσμάτων, σε μία κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της πανδημίας.
Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία γνωρίζουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, χαρακτηρίζουν τις επόμενες 10 ημέρες κομβικής σημασίας. Αυτές θα κρίνουν, τουλάχιστον αρχικά, εάν η ύφεση που παρατηρείται στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων -σε σχέση με λίγες εβδομάδες πριν – θα διατηρηθεί ή όχι.
Η σύσταση της κυβέρνησης είναι στα γιορτινά τραπέζια να κάτσουν το πολύ δύο οικογένειες και μέχρι εννέα άτομα, τα μεσημέρια της παραμονής και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Οι πολίτες που θα πάνε στο μεσημεριανό ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6.
Από τις 22.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 τα ξημερώματα των γιορτινών ημερών θα κυκλοφορούν αποκλειστικά εργαζόμενοι. Το «στοίχημα» των χριστουγεννιάτικων μαζώξεων σε σπίτια θα κρίνει εάν θα επαναληφθεί το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Σε περίπτωση που αύριο και μεθαύριο παρατηρηθεί «άκρατη» χαλάρωση, τότε δεν αποκλείεται την Πρωτοχρονιά η κάθε οικογένεια να κάνει ρεβεγιόν μόνη της.
Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές υπηρεσίες θα βρίσκονται σε επιφυλακή με εντολή των διοικητών τους.
Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής γίνονται πυρετώδεις συσκέψεις. Με το… εορταστικό σχέδιο ασχολείται προσωπικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς η τήρηση των μέτρων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης. Στόχος του σχεδίου είναι τα ρεβεγιόν να είναι αποκλειστικά μεσημεριανά και να μην μετατραπούν σε βραδινά «πάρτυ».
Οι ανώτατοι και οι ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν θα κάνουν φέτος Χριστούγεννα. Θα βρίσκονται στην υπηρεσία τους για να επιβλέπουν την τήρηση των μέτρων. Στους δρόμους θα βρίσκονται στην Αττική περίπου 3.000-4.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους.
Καταγγελίες στο «100»
Το γεγονός ότι η κυκλοφορία θα «ανοίξει» για αρκετές ώρες τα Χριστούγεννα για να γιορτάσουν μαζί έως δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι, κάνει τους αστυνομικούς να εστιάζουν την προσοχή τους στις καταγγελίες. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι «είναι αδύνατο η Αστυνομία να γνωρίζει που πηγαίνει ο καθένας την ημέρα των Χριστουγέννων. Είναι επίσης αδύνατο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε κάθε σπίτι. Έτσι, βασιζόμαστε στο πληροφοριακό δίκτυο και στις καταγγελίες που θα δεχτούμε. Δηλαδή, στην παρατηρητικότητα και στην εγρήγορση των αστυνομικών αλλά και στα τηλεφωνήματα που θα γίνουν εκείνη την ημέρα από πολίτες, οι οποίοι θα μας ενημερώνουν για τυχόν παραβάσεις του ανώτατου ορίου των εννιά ατόμων σε κάθε σπίτι. Η Αστυνομία χρειάζεται μεγάλο αριθμό αστυνομικών, προκειμένου να είναι σε θέση να ελέγχει κάθε πληροφορία. Σε περίπτωση που υπάρχουν μαζώξεις άνω των εννέα ατόμων σε κάποιο σπίτι, τότε θα ενημερώνεται ο Εισαγγελέας και μόνο εάν αυτός δώσει εντολή θα γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί το αδίκημα».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.: 80588 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5509/Β/15-12-2020 για τα ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24-25 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες.
Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για την κυκλοφορία των πολιτών μετά τις 22.00 το βράδυ, όταν και θα ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό τις γιορτινές ημέρες θα αναπτυχθούν μετά τις 22.00 ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε όλα τα κεντρικά οδικά δίκτυα, για να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκε το προβλεπόμενο ωράριο από τους συμμετέχοντες σε ρεβεγιόν. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείεται να πραγματοποιεί και σαρωτικούς ελέγχους κυριολεκτικά σε όλους τους διερχόμενους οδηγούς κεντρικών δρόμων. Δηλαδή, να σταματά το σύνολο των αυτοκινήτων και να περνούν όλοι ανεξαιρέτως από έλεγχο. Οι μόνοι που θα «γλιτώνουν» σε αυτή την περίπτωση από το «τσουχτερό» πρόστιμο θα είναι αυτοί που πηγαίνουν ή γυρίζουν από τη δουλειά τους και έχουν πάνω τους το ανάλογο έγγραφο.
Το ίδιο αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι και σε πεζούς, ενώ αστυνομική παρουσία θα υπάρχει σε πλατείες και πάρκα, όπου θα μπορούσαν να οργανωθούν υπαίθρια «ρεβεγιόν».
Μπλόκα θα υπάρχουν επίσης στις εισόδους και εξόδους των μεγάλων πόλεων και συγκεκριμένα στους σταθμούς διοδίων αλλά και στους παράδρομους αυτών. Στόχος είναι να μην υπάρξουν απόπειρες πολιτών να μεταβούν σε κάποιον όμορο νομό για να κάνουν γιορτές με συγγενικά τους πρόσωπα.
Τα μέτρα για «ασφαλείς γιορτές» περιλαμβάνουν όλους τους νομούς της χώρας. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, συντονίζει τους επικεφαλής αξιωματικούς κάθε νομού, προκειμένου όλοι οι νομοί να ακολουθήσουν το αυστηρό μοντέλο της Αθήνας.
Έλεγχοι σε εμπορικούς δρόμους
Η εικόνα συνωστισμού των τελευταίων ημερών σε πεζόδρομους και πλατείες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πλατεία Συντάγματος, προβλημάτισε τις Αρχές. Υπό το φόβο ο συνωστισμός σε εμπορικούς δρόμους να κορυφωθεί τις γιορτινές ημέρες, η ΕΛΑΣ. θα λάβει αυστηρότερα μέτρα.
Συγκεκριμένα πεζοί αστυνομικοί σε ομάδες θα ελέγχουν πολίτες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα πρωτόκολλα για το click away. Εάν δηλαδή πράγματι τα ραντεβού για τις αγορές είναι όπως πρέπει προγραμματισμένα ή εάν παραβιάζονται τα μέτρα και οι αγορές γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο.
Οι αστυνομικές δυνάμεις την παραμονή των Χριστουγέννων, ανήμερα των Χριστουγέννων, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς θα είναι πιο ενισχυμένες στη δυτική Αττική, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως «περιοχή με υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο». Στόχος είναι να μην υπάρξουν «αποκλίσεις» στην τήρηση των μέτρων σε Ελευσίνα, Μέγαρα και Ασπρόπυργο, όπου είχε καταγραφεί έξαρση κρουσμάτων.