Πρασόρυζο… Μια συνταγή για ένα πιάτο, που για τους περισσότερους είναι ένα από τα πλέον ταπεινά φαγητά της Ελληνικής κουζίνας… και που θα το μετατρέψει σε ότι πραγματικά είναι στη πραγματικότητα, δηλαδή… σε ένα γαστρονομικά κορυφαίο πιάτο που πάντα απορείς, πώς ένα τόσο απλό φαγητό καταφέρνει να είναι τόσο νόστιμο. Δοκιμάστε το !
Υλικά συνταγής
- 1½ ρύζι μακρύκοκο (που βράζει σε 20 λ)
- 500 γρ. πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο (κρατείστε ελάχιστο νωπό για το σερβίρισμα)
- 3 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1½ κ.σ. αποξηραμένο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1200 ml ζωμό λαχανικών (1 κουτί φρέσκος ζωμός λαχανικών Knorr + νερό)
- 1½ κ.γ. ζάχαρη
- 80 ml χυμό λεμονιού (1-1½ λεμόνι)
- 100 ml ελαιόλαδο για μαγείρεμα + 50 ml έξτρα παρθένο για σερβίρισμα
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προετοιμάζετε όλα τα υλικά της συνταγής. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατεύετε και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα το κρεμμύδι, σε 3 λ περίπου, προσθέτετε τα πράσα και τα σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι, ανακατεύοντας, για άλλα 4-5 λ ή μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.
- Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε μαζί με το μείγμα πράσου-κρεμμυδιού ανακατεύοντας για 1 λ. Μετά ρίχνετε το ζωμό, ανακατεύετε καλά και μόλις πάρει βράση προσθέτετε τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι πιπέρι και ανακατεύετε ξανά.
- Χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς, σκεπάζετε με το καπάκι της τη κατσαρόλας και σιγοβράζετε το φαγητό για 15 λ. Προσθέτετε το λεμόνι, ανακατεύετε, ξανασκεπάζετε το φαγητό και σιγοβράζετε για 4-5 λ ακόμα.
- Στα 20 λ δοκιμάζετε να δείτε αν το ρύζι έχει γίνει και έχει μείνει ελάχιστο υγρό στη κατσαρόλα το οποίο θα “πιεί” στη διάρκεια του φυσικού κρυώματος. Αφαιρείτε το φαγητό από τη φωτιά και το διατηρείτε σκεπασμένο για τουλάχιστον 15-20 λ, ή μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του και να είναι σε θερμοκρασία που θα μπορέσετε να απολαύσετε τις γεύσεις του. Προσθέτετε μετά από δοκιμή, αν απαιτείται σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, λίγο ακόμα αλάτι και λεμόνι.
- Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε σε κάθε πιάτο, προσθέτετε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, πασπαλίστε από πάνω μια πρέζα νωπό ψιλοκομμένο άνηθο και οπωσδήποτε τρίψτε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πηγή
30/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Το απόλυτο πρασόρυζο