Ραβανί καρύδας… ένα εξαιρετικό μαμαδίστικο παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί στο άκουσμα ή τη θέα του και μόνο.. Πόσο μάλλον αν αυτό το εξαιρετικό γλύκισμα συνοδεύετε με μια “ροζουλί” κρέμα σαντιγί, αρωματισμένη με τριαντάφυλλο και φράουλες. Μια συνταγή για να απολαύσετε αυτό το γλύκισμα που σας το προτείνουμε ανεπιφύλαχτα!
Υλικά συνταγής
- Για το ραβανί
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 3 αυγά
- 1 λάιμ το χυμό +το ξύσμα
- 1 λεμονιού το ξύσμα
- 1 γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά (200γρ.)
- 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλ. τσαγιού τρίμμα ινδικής καρύδας
- 1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- Για το σιρόπι
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού νερό
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Για την διακόσμηση
- 400 γρ. φράουλες
- 500 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36% λιπαρά, παγωμένη από το ψυγείο
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 2 καψουλίτσες βανιλίνη
- 3 κ.σ. γρεναδίνη ή σιρόπι τριαντάφυλλου ή μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο
Εκτέλεση συνταγής
- Για το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρόλι, το ανακατεύετε, σε μέτρια φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και το βράζετε για 5 λ από την ώρα βρασμού. Μετά προσθέτετε το χυμό του λεμονιού, ανακατεύετε, αποσύρετε το κατσαρόλι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά το σιρόπι.
- Για το ραβανί: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και μετά προσθέτετε σταδιακά τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ και του λεμονιού. Μόλις ενσωματωθούν προσθέτετε και το γιαούρτι, συνεχίζετε το χτύπημα να ομογενοποιηθεί το μείγμα και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
- Μέσα σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, την ινδική καρύδα και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνετε το μείγμα αλευριού, σταδιακά, στο μείγμα του μίξερ ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα.
- Βουτυρώνετε ελαφρά δύο ταψάκια διαμ. 23εκ. και τοποθετείτε στην βάση τους από ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος κομμένο στην ίδια διάσταση. Μοιράζετε μέσα τη ζύμη, ισιώνετε την επιφάνειά τους και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, να φουσκώσουν και να ψηθούν ομοιόμορφα. Ελέγχετε με οδοντογλυφίδα αν έχουν ψηθεί.
- Για το σιρόπιασμα: Ξεφουρνίζετε τα ραβανί, αφήνετε να περάσουν 5 λ και μετά τα σιροπιάζετε μέσα στο ταψάκι τους, ρίχνοντας το κρύο σιρόπι από πάνω κουταλιά κουταλιά. Τα αφήνετε στην άκρη και περιμένετε να απορροφήσουν όλο το σιρόπι και να κρυώσουν τελείως.
- Για τη διακόσμηση: Χτυπάτε στο μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος στην πιο δυνατή ταχύτητα του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη. Όταν αρχίσει να κάνει τις πρώτες πτυχές η σαντιγί προσθέτετε το σιρόπι της γρεναδίνης ή το σιρόπι του τριαντάφυλλου και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σφίξει πολύ καλά η σαντιγί, να κάνει έντονες πτυχές και να στέκεται.
- Τοποθετείτε το πρώτο ραβανί σε πιατέλα και από πάνω τοποθετείτε μια γενναία στρώση με ροζ σαντιγί και μετά με φράουλες κομμένες σε κυβάκια. Σκεπάζετε με το δεύτερο ραβανί και τελειώνετε με ροζ σαντιγί και κυβάκια φράουλας. Ολοκληρώνετε τη διακόσμηση με μισές και ολόκληρες φράουλες και φυλλαράκια δυόσμου. Σερβίρετε και απολαμβάνετε το τέλειο γλύκισμα.
Πηγή
09/03/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Τούρτα με ραβανί καρύδας σιροπιαστό και φράουλες