Μια υπέροχη τούρτα με δυο ειδών σπιτικά παγωτά, παγωτό γιαούρτι-μαστίχα και παγωτό σοκολάτα με υπέροχο κανταΐφι στη βάση του. Μια συνταγή για ένα παγωτό στη λογική του εκμέκ κανταΐφι με βάση από σιροπιασμένο κανταΐφι με αμυγδαλάκι και από πάνω δύο γεύσεις παγωτό γιαούρτι. Το βύσσινο να μη λείπει… Απλά δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Για τη βάση κανταΐφι και το σιρόπι
- 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 100 γρ. βούτυρο
- ¾ φλ. τσαγιού αμύγδαλα κοπανισμένα
- 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1½ φλ. τσαγιού νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Για τα 2 ειδών παγωτά
- 1 κονσέρβα φυτική σαντιγί
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα ή κονιάκ
- ½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
- 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 100 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια, λιωμένη σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα
- 100 γρ. γλυκό κουταλιού βύσσινο για το σερβίρισμα
- καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα αμύγδαλα για πασπάλισμα στο σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη βάση κανταΐφι και το σιρόπι: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 165 βαθμούς. Παίρνετε ένα ταψάκι με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 28εκ. και το στρώνετε με χαρτί ψησίματος φροντίζοντας να το “μαγκώσετε” ανάμεσα στη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας.
- Αφρατεύετε με τα χέρια σας το κανταΐφι και το ψιλοκόβετε με ένα ψαλίδι. Στρώνετε το μισό κανταΐφι στη βάση της φόρμας, πασπαλίζετε από πάνω το ψιλοκομμένο αμύγδαλο (κρατάτε λίγο στην άκρη για το σερβίρισμα) και το περιχύνετε, κουταλιά κουταλιά με λίγο βούτυρο.
- Το σκεπάζετε με λίγο από το υπόλοιπο ψιλοκομμένο κανταΐφι και περιχύνετε με λίγο βούτυρο ακόμη. Το κανταΐφι που θα σας περισσέψει το απλώνετε ψιλοκομμένο σε ξεχωριστό ταψάκι και το βουτυρώνετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Βάζετε τα ταψιά στο φούρνο και τα ψήνετε για 35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κανταΐφι.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και τη κανέλα για 8 λ από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι κι αφού το ανακατέψετε λίγο στην αρχή για να διαλυθεί η ζάχαρη στο νερό. Στο τέλος προσθέτετε το χυμό του λεμονιού, το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
- Για τα 2 ειδών παγωτά: Χτυπάτε στο μίξερ τη φυτική σαντιγί για 5 λ ή μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει. Προσθέτετε το λικέρ μαστίχας, το ζαχαρούχο γάλα και την κοπανισμένη μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λ επιπλέον να φουσκώσει καλά το μείγμα.
- Ρίχνετε το γιαούρτι, χτυπάτε λίγο ακόμη να ενσωματωθεί και στο τέλος χωρίζετε το παγωτό σε δύο μπολ. Στο ένα από τα μπολ ρίχνετε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύετε να ενσωματωθεί πλήρως. Βάζετε και τα δύο παγωτά στην κατάψυξη.
- Ξεφουρνίζετε τα 2 ταψάκια με το κανταΐφι και τα σιροπιάζετε μοιράζοντας με ένα κουτάλι το σιρόπι λίγο λίγο. Αφού κρυώσουν τα κανταΐφια, ντύνετε εσωτερικά τη περιφέρεια του ταψιού με τον αποσπώμενο πάτο με λωρίδες λαδόκολλας. Πάνω από το κανταΐφι στρώνετε πρώτα το σοκολατένιο παγωτό και από πάνω το λευκό. Αφήνετε την τούρτα στην κατάψυξη να παγώσει καλά.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε ξεφορμάρετε τη τούρτα σε πιατέλα σερβιρίσματος και αφαιρείτε τις λαδόκολλες. Από πάνω με το δεύτερο κανταΐφι και διακοσμείτε με λίγο ψημένο και ψιλοκομμένο αμύγδαλο και σιρόπι βύσσινο. Κόβετε κομμάτια και μοιράζετε την τούρτα σε πιάτα.
Πηγή
21/05/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Τούρτα κανταΐφι με παγωτό γιαούρτι και σοκολάτα