Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell και αναμένεται να συναντηθεί στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά
Με το βλέμμα στις διερευνητικές επαφές που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα (25/1/2021) στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu αρχίζει τις επαφές του με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι επαφές πραγματοποιούνται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Τουρκία καθώς η ορκωμοσία του Joe Biden στις ΗΠΑ έκλεισε την πίσω πόρτα του Λευκού Οίκου για τον Erdogan, κάτι που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη την εξομάλυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell και αναμένεται να συναντηθεί στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά. Μετά τη συνάντηση ο Borrell δήλωσε ότι στόχος η βιώσιμη λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο Cavusoglu από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι σημαντική η θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ
Αύριο, Παρασκευή, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
To μήνυμα των Βρυξελλών
Οι επαφές του Cavusoglu στις Βρυξέλλες έρχονται λίγα μόλις 24ωρα μετά την ευθεία απειλή που εκτόξευσε κατά της Ελλάδας, παρουσία του Γερμανού ομολόγου του, Heiko Maas.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλείται η Καθημερινή, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα μεταφέρουν στον Τούρκο υπουργό την επιθυμία της Ε.Ε. για μια θετική ατζέντα αλλά και την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση στις σχέσεις με συγκεκριμένα κράτη-μέλη και αποφυγή μονομερών ενεργειών.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η ομαλή έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την προσεχή Δευτέρα, «θα διευκολύνει πολύ» την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Borrell: Χρειάζονται δύο για το ταγκό
Άλλωστε, οι πρόσφατες δηλώσεις του Borrell είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες όσον αφορά την Τουρκία.
«Θα έχω μια μακρά συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.
Προσπαθούμε να δεσμευτούμε και να κινηθούμε για καλύτερη κατανόηση.
Οι ηγέτες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προθυμίας να συνεργαστούν με την Τουρκία σε μια καλύτερη γειτονία, αλλά όπως και με το ταγκό πρέπει να είναι δύο για να είναι καλοί γείτονες.
Θα προσπαθήσουμε.
Και φαίνεται ότι η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη από το περασμένο καλοκαίρι» επεσήμανε o Borrell και εξέφρασε την ελπίδα η σημερινή συνάντηση με τον Cavusoglu να είναι τουλάχιστον μεγαλύτερη από εκείνη στη Μάλτα τον Αύγουστο, που διήρκεσε περίπου μία ώρα.
«Ας δούμε αν μπορούμε να αλλάξουμε τη δυναμική.
Ελπίζω ότι θα το κάνουμε» τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, με ανάρτηση στο ιστολόγιό του στις 18 Δεκεμβρίου, είχε αναφερθεί στην «υψηλή πιθανότητα» η Ε.Ε. να υιοθετήσει «ισχυρά μέτρα» κατά της Τουρκίας αν δεν αλλάξει συμπεριφορά τους προσεχείς μήνες.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. έχει λάβει εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο να προετοιμάσει μια ολοκληρωμένη έκθεση για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου.
Tα… αγκάθια
Τα θέματα που προκαλούν εντάσεις είναι πολυάριθμα: διένεξη με Ελλάδα και Κύπρο, εμπλοκή της Άγκυρας στις συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, διαμάχη με το Παρίσι, παραβιάσεις του εμπάργκο του ΟΗΕ για τα όπλα στη Λιβύη, επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν διεξαχθεί δύο διαφορετικές Σύνοδο Κορυφής και η Τουρκία έχει λάβει δύο διαφορετικές προθεσμίες για να αλλάξει στάση. Παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι κατά καιρούς προειδοποιούν την Τουρκία για την επιβολή κυρώσεων, στην πράξη τα πράγματα διαφέρουν πολύ. Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί απέναντι στην Άγκυρα, ενώ πολλάκις έχουν επισημάνει «το μεγάλο βάρος που σηκώνει η Τουρκία στο μεταναστευτικό».
Θεωρητικά, πάντως, η Άγκυρα έχει διορία δύο μηνών -και συγκεκριμένα, μέχρι τον Μάρτιο- για να πείσει την ΕΕ.
Τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας
Το κλίμα για τον Erdogan άλλαξε μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και την ήττα του Donald Trump.
Εξάλλου τα «τεράστια οικονομικά προβλήματα» της Τουρκίας δεν του επιτρέπουν να κόψει τους δεσμούς με την Ευρώπη, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του.
«Η παράγκα καταρρέει και χάνει τη μεσαία τάξη», εξηγεί ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).
«Οι Τούρκοι δηλώνουν αθώες περιστερές», ειρωνεύεται ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης.
«Όμως οι Ευρωπαίοι περιμένουν να δουν αν η στάση αυτή είναι ειλικρινής και με διάρκεια.
Τα προηγούμενα επεισόδια έχουν απελευθερώσει τους Ευρωπαίους» έναντι της Τουρκίας, προσθέτει.
«Με μερικά κράτη, το χαστούκι λειτουργεί.
Με την Τουρκία, δεν λειτουργεί», υποστηρίζει η Ιταλίδα Nathalie Tocci, διευθύντρια του Istituto Affari Internazionali και σύμβουλος του Josep Borrell.
«Ελπίζουμε σε μια ύφεση με διάρκεια στις σχέσεις μας με την Τουρκία ώστε να καταστεί ξεπερασμένη μια νέα επέκταση των κυρώσεων των Μάρτιο», λέει ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn.
«Όμως είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε πως θα είμαστε έτοιμοι, αν δεν αφήσουν στην ΕΕ άλλη επιλογή», προειδοποίησε.
www.bankingnews.gr