Μουράτ Γετκίν: Μικρό βήμα για Ελλάδα-Τουρκία, τεράστιο για Τουρκία-ΕΕ
Σύμφωνα με τον έγκυρο Τούρκο αρθρογράφο, Μουράτ Γετκίν, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, «οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας είναι ένα μικρό βήμα αλλά το πολιτικό παιχνίδι έτσι παίζεται. Θα έλεγα ότι έγινε ένα μικρό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ένα τεράστιο βήμα για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Φοβάμαι ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ένα πολύ μικρό βήμα για το μέλλον των σχέσεων και στις δύο πλευρές.
Η επανέναρξη των τουρκο-ελληνικών διαπραγματεύσεων μπορεί να μαλακώσει το περιβάλλον υπό τον όρο ότι τα βήματα που θα ακολουθηθούν θα πάνε πέρααπό την τουρκο-ελληνική σύγκρουση. Η ΕΕ έχει αποφασίσει στα θέματα που αφορούν την Τουρκία να υπάρξει συντονισμός με τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις επαφές του με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 21-22 Ιανουαρίου δεν συζήτησε μόνο την Ελλάδα και το Αιγαίο, αλλά και πολλά σημαντικά θέματα. Αυτό περιελάμβανε και τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέλαβε στις 20 Ιανουαρίου. ΗΠΑ και ΕΕ δεν είναι λογικό να θεωρείται ότι θέλουν να αποκλείσουν ακόμη περισσότερo την Τουρκία από το δυτικό σύστημα. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό, εννοούσε ότι υπάρχει μια κατάσταση ανοιχτή σε πολιτικές διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς».
Η ανασφάλεια δεν είναι εύκολο να υπερκεραστεί
Ο Μουράτ Γετκίν υποστηρίζει ότι χρειάζονται πολλά πολλά βήματα ακόμη, προκειμένου να μιλάμε για ‘άνοιξη’ στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.
«Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, αλλά για να υπερκεραστεί η αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και Τουρκίας-ΕΕ, χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις και πιο συγκεκριμένα βήματα, ακόμη κι αν είναι μικρά. Σε αντίθεση με αυτό που αναφέρουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης η όλη κουβέντα δεν είναι μόνο για την κυριαρχία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο ή την Τουρκία και την Ελλάδα και την ΕΕ, αλλά γίνεται και για τους δυτικούς συμμάχους συνολικά, όπως για τις ΗΠΑ», αναφέρει, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα βήματα της Τουρκίας στο πεδίο της ανατ. Μεσογείου ενίσχυσε τη θέση της στο τραπέζι.
Τα πλοία στη Μεσόγειο ενίσχυσαν την Τουρκία στο τραπέζι
«Προφανώς, αν η Τουρκία δεν είχε στείλει τα πλοία της για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου παρουσία του ναυτικού στην ανατ. Μεσόγειο για να εξαναγκάσει σε αλλαγή του status quo, ίσως να μην ήταν σε θέση να εισέλθει σε διερευνητικές συνομιλίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Κύπρος στον ορίζοντα;
Ο Τούρκος αρθρογράφος και πολιτικός αναλυτής υποστηρίζει ότι ανοίγει πλέον ξανά η πόρτα και για το Κυπριακό, ωστόσο καμία λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των Τ/Κ.
«Η ΕΕ χαιρέτισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο θα ξαναρχίσουν σύντομα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ότι η ΕΕ θα μπορούσε να τις παρακολουθήσει ως παρατηρητής, όπως και πριν. Ωστόσο, η Βρετανία, μία από τις τρεις εγγυήτριες χώρες στη Συμφωνία για την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, ήταν ακόμη μέλος της ΕΕ πριν από τη διακοπή των συνομιλιών της Κύπρου, που σημαίνει ότι οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Δεύτερον, ενώ η ελληνοκυπριακή διοίκηση είναι μέλος της ΕΕ, πώς μπορεί η ΕΕ να παραμείνει ουδέτερη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων; Πόσες περισσότερες δοκιμές και σφάλματα χρειάζονται για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει μια κοινή λύση στον ορίζοντα, εκτός εάν οι Τουρκοκύπριοι αποκτήσουν ίσα πολιτικά δικαιώματα;», αναρωτιέται ο Μουράτ Γετκίν.
Γκιουρκάν Κουμπάρογλου: Το μήνυμα των διερευνητικών είχε αποδέκτη τη διεθνή κοινότητα
Βασικός αποδέκτης του μηνύματος των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα υποδεικνύει είναι ο διεθνής κοινότητα, υποστηρίζει κι ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Βοσπόρου σε θέματα ενέργειας, Γκιουρκάν Κουμπάρογλου.
Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο Τούρκος καθηγητής, γνωστός για την ταύτιση των απόψεών του με τις κυβερνητικές θέσεις στο θέμα της ανατ. Μεσογείου, δήλωσε ότι «παρόλες τις κινήσεις της Ελλάδας στην ανατ. Μεσόγειο, η Άγκυρα ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι είναι υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου. Αυτό το μήνυμα είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία, προκειμένου να βρει διεθνή στήριξη στο δίκαιο σκοπό της και να αποκτήσει συμμάχους. Και πράγματι είχε απήχηση», ανέφερε ο Κουμπάρογλου, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας για συμμετοχή της Τουρκίας στη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ζεκί Μπουλούτς: Δεν θα αποφέρουν αποτελέσματα οι διερευνητικές
Ο πρώην πρέσβης και λέκτορας του πανεπιστημίου Μπασκέντ, Αχμέτ Ζεκί Μπουλούτς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει μία τέτοια υποδομή και κι ένα τέτοιο έδαφος επί των οποίων οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να αποφέρουν αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τον Ζεκί Μπουλούτς, η Αθήνα επιμένει στο θέμα της υφαλοκρηπίδας προκειμένου να δημιουργήσει το πολιτικό έδαφος που χρειάζεται για να μεταφέρει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο.
Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα: Η Τουρκία να συνεχίσει να μειώνει την ένταση στην ανατ. Μεσόγειο
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα, Jürgen Schulz, χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να διατηρήσει χαμηλούς τόνους στην ανατ. Μεσόγειο.
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας. Εμείς πάντα υπογραμμίζαμε την ανάγκη για λύση σε διαφιλονικούμενα ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Φυσικά πριν από έναν διάλογο, θα πρέπει να ανακτηθεί το καταρρακωμένο αίσθημα εμπιστοσύνης. Οι συνομιλίες για ζητήματα αναγκαία είναι πάντα δύσκολες, αλλά λύσεις υπάρχουν. Είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα βρεθεί μία δίκαιη και αποδεκτή και από τις δύο πλευρές λύση. Το σημαντικό είναι η Τουρκία να συνεχίσει να τηρεί μια στάση αποκλιμάκωσης της έντασης».
Οι διερευνητικές στα τουρκικά πρωτοσέλιδα
Το θέμα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας λαμβάνει μεν χώρο στα τουρκικά πρωτοσέλιδα σήμερα, ωστόσο δεν αποτελεί το βασικό θέμα της τουρκικής επικαιρότητας.
Χαρακτηριστικά κάποιοι τίτλοι σήμερα:
Χουριέτ
“5 χρόνια μετά συνάντηση με την Ελλάδα”
Τζουμχουριέτ
“Οι φίλοι να συνομιλούν στο τραπέζι”
Γενί Σαφάκ
“Στο τραπέζι με την Ελλάδα 5 χρόνια μετά”