Η τελευταία αυτή συμφωνία, για την οποία η Bayer θα πληρώσει τώρα 2 δισ. δολάρια, ενώ άλλα 2 δισ. θα πληρωθούν με την εκπλήρωση μελλοντικών στόχων – αφορά κυρίως επένδυση σε μια πρωτοπόρα θεραπεία γονιδίων, με βάση την οποία ένα λειτουργικό γονίδιο εισάγεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας ασθένειας που προκαλείται από ένα γονίδιο το οποίο είτε λείπει είτε είναι ελαττωματικό.
Η μεγαλύτερη εξαγορά της γερμανικής εταιρείας στον φαρμακευτικό κλάδο από το 2006, όταν είχε εξαγοράσει τη γερμανική ανταγωνίστριά της, Schering, αποτελεί επίσης μια προσπάθεια αντιμετώπισης σειράς προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζει η εταιρεία που ανακάλυψε την ασπιρίνη, μετά την εξαγορά της Monsanto, το 2018.
Το deal των 63 δισ. με την Monsanto είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης πηγής εσόδων για την εταιρεία, πέραν του αμιγώς φαρμακευτικού κλάδου, ωστόσο τελικώς έριξε την εταιρεία σε έναν κυκεώνα νομικών διαμαχών, σχετικά με τον εάν το παρασιτοκτόνο Roundup προκαλεί καρκίνο – γεγονός που οδήγησε σε βύθιση τη μετοχή της. Η Bayer θεωρεί ότι το Roundup είναι πλήρως ασφαλές.
Το συνολικό κόστος για την εταιρεία σχετικά με τους νομικούς συμβιβασμούς που έχει επιτύχει για το θέμα αγγίζει τα 10,9 δισ. δολ.
Τον προηγούμενο μήνα, η εταιρεία σόκαρε τους επενδυτές σημειώνοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού θα πλήξει τον κλάδο των προϊόντων της που συνδέονται με τη γεωργία ισχυρότερα απ’ όσο αναμενόταν αρχικά, ενώ ταυτόχρονα το επενδυτικό κοινό ανησυχεί και για τις δραστηριότητές της στον κλάδο του φαρμάκου, με δύο από τα πλέον “εμπορικά” φάρμακα της Bayer – Xarelto και Eylea – να χάνουν την πατέντα τους περίπου το 2024.
Πηγή: capital.gr
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης