Το φετινό καλοκαίρι θα είναι λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα καθώς η πανδημία του κορωνοϊού μας «καλεί» να είμαστε πιο προσεκτικοί στις εξόδους μας και να «μένουμε ασφαλείς».
Τα δροσερά κοκτέιλ παραμένουν, ωστόσο, το απόλυτο καλοκαιρινό must, γι΄αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε 5 ξεχωριστές και εύκολες συνταγές, που πραγματικά θα λατρέψετε!
Δημιουργήστε ατμόσφαιρα στη βεράντα σας, καλέστε τις φίλες σας ή το έτερον σας ήμισυ και φανταστείτε πως βρίσκεστε σε κάποιο εξωτικό προορισμό!
Aperol Spritz
Πρόκειται για την απόλυτη μόδα των τελευταίων ετών. Δροσιστικό κλασικό ιταλικό ποτό με βασικό συστατικό του το απεριτίφ Aperol.
Υλικά
100ml λευκό κρασί ή Prosecco
50ml Aperol (Αν όμως δεν το βρείτε στην κάβα της γειτονιάς σας, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με Campari)
Σόδα
παγάκια
Διαδικασία
Ρίχνετε μια χούφτα πάγο σε ένα ψηλό ποτήρι.
Προσθέτετε το κρασί και το Aperol, ανακατεύετε και γεμίζετε το ποτήρι μέχρι πάνω με μπόλικη σόδα.
Γαρνίρετε με μια φέτα πορτοκάλι που δίνει ξεχωριστό άρωμα
Mojito
Ένα από τα πιο διάσημα καλοκαιρινά κοκτέιλ στη βεράντα σας!
Υλικά
50 ml ρούμι, λευκό
25 ml χυμό λάιμ, φρέσκο
25 ml σιρόπι, ζάχαρης
25 ml σόδα ή ανθρακούχο νερό
8-10 φύλλα δυόσμου ή μέντας
δυόσμο, οι κορυφές, για γαρνιτούρα
πάγο, τριμμένο
Διαδικασία
-Κόβουμε μισό λάιμ σε 4 κομμάτια και το βάζουμε στο ποτήρι.
-Προσθέτουμε το σιρόπι ζάχαρης: Προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό και 1 κούπα ζάχαρη σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε. Όταν η ζάχαρη έχει πια λιώσει αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
-Τοποθετούμε τα φύλλα δυόσμου από πάνω και πιέζουμε ελαφρά (μη βάλετε πολλή δύναμη γιατί θα μαυρίσουν τα φύλλα δυόσμου) με ένα γουδοχέρι (muddler), μέχρι να σπάσουν οι ίνες με το ζουμί από το λάιμ και ελάχιστα οι ίνες του δυόσμου, που θα αποβάλουν τα ευχάριστα αρωματικά έλαιά του.
-Ανακατεύουμε καλά τα υλικά του ποτηριού προσθέτοντας το λευκό ρούμι.
-Στη συνέχεια, προσθέτουμε το θρυμματισμένο πάγο γεμίζοντας το ποτήρι μέχρι τα 3/4.
Για τον πάγο: Μπορούμε να θρυμματίσουμε τον πάγο με απλό καλό μπλέντερ ή με μια καθαρή λινή πετσέτα. Βάζουμε μέσα τον πάγο και τον χτυπάμε ελαφρά είτε σε τοίχο είτε με ένα γερό εργαλείο όπως ένα τηγάνι, μικρό κατσαρολάκι, ή πλάστη.
-Βάζουμε τον θρυμματισμένο πάγο μέσα στο ποτήρι και ανακατεύουμε με ένα μεγάλο μακρύ κουτάλι όλα τα υλικά.
– Μεταφέρουμε τα φύλλα δυόσμου με το κουτάλι προς τα πάνω, στα μέσα του ποτηριού.
-Προσθέτουμε και άλλο θρυμματισμένο πάγο στο ποτήρι, όσο πιο πολύ χωράει.
– Συμπληρώνουμε με φρεσκοανοιγμένη σόδα ή ανθρακούχο νερό.
– Κάνουμε ένα ελαφρύ, μικρό, τελευταίο ανακάτεμα και γαρνίρουμε το κοκτέιλ με μια όμορφη κορυφή δυόσμου.
Καϊπιρίνια
Πρόκειται για το εθνικό ποτό των Βραζιλιάνων που κάνει θραύση κάθε καλοκαίρι και στην Ελλάδα!
Υλικά:
1 λάιμ κομμένο στα 8
2 κύβους μαύρης ή ξανθής ζάχαρης
50 ml cachaca (διαβάζεται κασάσα)
σιρόπι ζάχαρης, όσο σας αρέσει (δείτε πώς παρασκευάζεται πιο πάνω στη συνταγή για mojito)
Διαδικασία
Βάλτε τα κομμάτια του lime σε φαρδύ καθιστό ποτήρι, με τους κύβους ζάχαρης και συνθλίψτε τα με ένα γουδοχέρι. Γεμίστε το ποτήρι με σπασμένο πάγο και προσθέστε την κασάσα. Ανακατέψτε καλά, προσθέστε αν θέλετε σιρόπι ζάχαρης. Σερβίρετε με δύο καλαμάκια.
Μαργαρίτα φράουλα
Δροσιστικό και ιδιαίτερα δημοφιλές ποτό που δε χρειάζεται να προσπαθήσετε πολύ για να το φτιάξετε! Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι:
Υλικά
50 ml κίτρινη τεκίλα
20ml triple sec (Cointreau)
20 ml χυμός λάϊμ
4-5 κατεψυγμένες ή φρέσκες φράουλες
λίγο λικέρ φράουλας
Διαδικασία
Λιώνουμε τις φράουλες στο σέικερ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με πάγο. Σουρώνουμε σε ένα ποτήρι μαργαρίτας του οποίου έχουμε ζαχαρώσει τα χείλη. Ρίχνουμε δύο κομμάτια φράουλα να επιπλέουν στο ποτό. Zαχαρώnουμε το ποτήρι.
Cosmopolitan
Ενα κλασσικό, πολύ δροσιστικό κοκτέιλ, για τα βράδια του καλοκαιριού.
Υλικά Συνταγής:
60 ml βότκα
25 ml triple sec
25 ml χυμό cranberry
10 ml στυμμένο χυμό λάϊμ – lime
Διαδικασία
Χτυπάμε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο, και στραγγίζουμε σε ενα παγωμένο ποτήρι του μαρτίνι (τριγωνικό).
Γαρνίρουμε με μια φετούλα λάιμ ή ένα κόκκινο κερασάκι μαρασκίνο.