Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, 10:05
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Διεθνές κύκλωμα το οποίο διευκόλυνε την παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Ελλάδα στην Ιταλία και στη συνέχεια σε χώρες της βόρειας Ευρώπης «ξήλωσαν» οι ιταλικές Αρχές. Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε συνελήφθησαν συνολικά 10 άτομα, ιρακινής και κουρδικής καταγωγής, μεταξύ των οποίων και οι τρεις αρχηγοί του κυκλώματος.
Όπως προέκυψε από τις έρευνες, οι μετανάστες έφταναν στην Ελλάδα και στη συνέχεια προωθούνταν αρχικά προς την Ιταλία. Τα σημεία εισόδου στη γειτονική χώρα ήταν κυρίως στο Μπάρι, στη Βενετία, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις αφίξεων και στη Ρώμη.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος, για να μπορέσει να επωφεληθεί από την οργάνωση, έπρεπε να πληρώσει συνολικά 2.500 ευρώ.
Τα «πουλιά», όπως αποκαλούσε το κύκλωμα τους μετανάστες, αφού θα έφθαναν στην Ιταλία, στη συνέχεια μπορούσαν να επιλέξουν σε ποια χώρα της βόρειας Ευρώπης θα ήταν ο τελικός τους προορισμός.
Η πληρωμή για τη μεταφορά γινόταν με τη μέθοδο Hawala. Πρόκειται για ένα δίκτυο ανθρώπων σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι διακινούν χρήματα αποφεύγοντας τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων. Η αρχή στην οποία βασίζεται η λειτουργία του είναι ότι τα χρήματα δεν «βγαίνουν» ποτέ από τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Για παράδειγμα, όταν ένας μετανάστης στην Ελλάδα θέλει να στείλει χρήματα στη χώρα του, έρχεται σε επαφή με τον μεσολαβητή. Δίνει το ποσό που θέλει να στείλει και ο μεσολαβητής ειδοποιεί συνάδελφό του στη χώρα του εξωτερικού, ο οποίος κάνει την πληρωμή στον παραλήπτη σε τοπικό νόμισμα. Στην πράξη, δηλαδή, τα χρήματα δεν πέρασαν τα σύνορα. Η συναλλαγή βασίστηκε σε μια επικοινωνία με μεσολαβητές και κωδικούς. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιείται το σύστημα Ηawala είναι το χαμηλό κόστος, η γρήγορη παράδοση, η δυσκολία «ανίχνευσης» της μεταφοράς και το ξέπλυμα χρήματος.
Μέσα στις περιπτώσεις που εντόπισαν οι ιταλικές Αρχές ξεχωρίζει αυτή δύο αγοριών από την Παλαιστίνη που είχαν πληρώσει για να επανενωθούν με τους γονείς τους στη Γερμανία. Τους παρείχαν ψεύτικα έγγραφα και δεν δίστασαν να στήσουν μια ψεύτικη οικογένεια προκειμένου τα παιδιά να ταξιδέψουν.
Βέβαια οι ψεύτικοι γονείς συνελήφθησαν και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε συγκεκριμένη δομή από την αστυνομία. Ωστόσο η οργάνωση δεν πτοήθηκε. Τους πήρε από τη δομή και τους βοήθησε να φτάσουν τελικά στη Γερμανία.
Αφορμή για να ξεκινήσουν εκτεταμένες έρευνες αποτέλεσε μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 2017 στην περιοχή Φροσινόνε κοντά στη Ρώμη. Τότε η ιταλική Ασφάλεια είχε εντοπίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που ήταν στην κατοχή τεσσάρων Κούρδων.
Όλα τα μέλη της οργάνωσης, όπως προέκυψε, διαμένουν νόμιμα στη χώρα ως αιτούντες άσυλο.
Η συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα επέτρεψε τη συσσώρευση μεγάλων χρηματικών ποσών στην οργάνωση, η οποία διέθεσε μεγάλα ποσά για την υποστήριξη ολόκληρης της οργανωτικής δομής, ενώ πολλά χρήματα έστειλε στο εξωτερικό μέσω γνωστών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων.
Τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρουν Ιταλοί αξιωματούχοι, συνελήφθησαν στη γειτονική χώρα πολλοί μετανάστες που είχαν στην κατοχή τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία προέρχονταν από την αλυσίδα εφοδιασμού της ίδιας οργάνωσης.
Όλη η επιχείρηση αλλά και οι έρευνες συντονίζονταν από την εισαγγελία της Ρώμης σε συνεργασία με την Κρατική Ασφάλεια και την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Μαφίας.