Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021, 07:20
Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος
Ποικίλα ερωτήματα δημιουργούνται για τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, καθώς επί μήνες δεν προωθούνταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η μετάθεση του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλου που είχε χειριστεί την πολύκροτη υπόθεση που αφορά τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη για την τυχόν εμπλοκή του στη μεταφορά 3 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».
Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Ι. Πετρόπουλος είχε υποβάλει σχετικό αίτημα το οποίο είχε εγκριθεί από το Νοέμβριο του 2020 από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, προκειμένου να μετατεθεί από τον Πειραιά στο Πρωτοδικείο Αθήνας.
Τότε είχε δοθεί εντολή να υλοποιηθεί η μετάθεση μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης που διενεργούσε για την πολύκροτη υπόθεση που αφορά τους αποστολείς, παραλήπτες και χρηματοδότες του φορτίου του «λευκού θανάτου».
Η ανάκριση ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο κ. Πετρόπουλος αποφάσισε να κλείσει τη δικογραφία με «τυπικές κλήσεις» για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργάτες του, για τα εμβάσματα συνολικού ύψους 4.000.000 ευρώ από εταιρείες συμφερόντων τους αλλά και την MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών που κατέληξαν στη G Tankers του μετέπειτα καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1», Ευθύμιου Γιαννουσάκη.
Από τη στιγμή που είχε περαιώσει την ανάκριση για τον Β. Μαρινάκη και τους άλλους κατηγορούμενους, μπορούσε να μετατεθεί με βάση την σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Μάλιστα στο γραφείο του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά δεν υπήρχε καμία άλλη εκκρεμής δικογραφία. Αν και δεν είχε καμία εκκρεμότητα ο κ. Πετρόπουλος, δεν μετατέθηκε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπως είχε αποφασίσει ο Άρειος Πάγος.
Εξάλλου, τον περασμένο Ιούνιο έγινε δεκτό από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας το αρχικό του αίτημα να μετατεθεί στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας.
Και όμως επί οκτώ μήνες καμία μετάθεση δεν υλοποιήθηκε.
Κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν πήγαν το «χαρτί» της μετάθεσης στον υπουργό Κώστα Τσιάρα για να υπογράψει το ΦΕΚ, ή η μετάθεση «σκόνταψε» στο υπουργικό γραφείο;
Σε κάθε περίπτωση δεν υλοποιήθηκε άμεσα η απόφαση του Αρείου Πάγου…
Ας σημειωθεί πως τότε είχαν υπάρξει σχετικά δημοσιεύματα με τις εύλογες απορίες και ερωτήματα για τη σκοπιμότητα μη υλοποίησης της μετάθεσης του κ. Πετρόπουλου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Όμως «δεν ίδρωσε το αυτί» κανενός…
Από τότε κύκλοι επεσήμαιναν πως ενδεχομένως κάποιοι να ήθελαν να παραμείνει στον Πειραιά ο κ. Πετρόπουλος μέχρι να σιγουρευτούν πως η υπόθεση Μαρινάκη θα πάει στο αρχείο.
Βλέπετε η δικογραφία που αφορά τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους συνεργάτες του, είχε διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου ο οποίος έκρινε τελικά στις αρχές Ιουνίου πως η δικογραφία δεν πρέπει να πάει στο αρχείο, αλλά για συμπληρωματική ανάκριση.
Μάλιστα ζητά τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της αμερικανικής υπηρεσίας Homeland Security, η οποία είχε ήδη προσκομίσει στον Ανακριτή οικονομικά στοιχεία για εκατομμύρια ευρώ που κατέληξαν στον μετέπειτα καταδικασθέντα για τη μεταφορά της ηρωίνης Ευθ. Γιαννουσάκη.
Έτσι η υπόθεση επιστράφηκε στον κ. Πετρόπουλο και όχι σε άλλο ανακριτή που θα είχε οριστεί αν είχε υλοποιηθεί η μετάθεση του στην Αθήνα ή στην Χαλκίδα…
Ο κ. Πετρόπουλος που παρέμενε στη θέση του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά (σ.σ. αν και έπρεπε να μετατεθεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας), τώρα θα έπρεπε να αμφισβητήσει τον εαυτό του και την κρίση του ότι η δικογραφία έπρεπε να πάει στο αρχείο.
Είτε θα διενεργούσε τις ανακριτικές πράξεις που του ζητούσε ο κ. Τσορμπατζόγλου (σ.σ. έχοντας ουσιαστικά παραδεχθεί ότι είχε κάνει ελλιπή έρευνα στέλνοντας τη δικογραφία στο αρχείο), είτε θα διαφωνούσε με τον Εισαγγελέα και θα επέμενε πως η δικογραφία πρέπει να πάει στο αρχείο.
Αφού είχε ήδη αποφανθεί πως η υπόθεση πρέπει να πάει στο αρχείο, ήταν ουσιαστικά «μονόδρομος» η διαφωνία του με τον Εισαγγελέα.
Το αποτέλεσμα;
Η πολύκροτη δικογραφία που αφορά τον Β. Μαρινάκη και συνεργάτες του, παραμένει… μετέωρη στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά που θα κρίνει τη διαφωνία Ανακριτή-Εισαγγελέα και θα αποφασίσει αν θα διαταχθεί συμπληρωματική ανάκριση ή θα οδηγηθεί στο αρχείο.
Όλα αυτά για μία δικογραφία που σχηματίστηκε το Μάρτιο του 2018 από την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα η οποία είχε ασκήσει βαρύτατες κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του γνωστού εφοπλιστή, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού και ενώ έχουν αλλάξει ακόμα δύο ανακριτές.
Η ανακρίτρια Ευαγγελία Αφουξενίδου μετατέθηκε στην Αθήνα λίγους μήνες αφού ανέλαβε τη δικογραφία και η μετέπειτα συνάδελφος της Καλλιόπη Μάντακα παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ενώ και ο κ. Πετρόπουλος είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από την υπόθεση, γιατί ο πατέρας του είχε διατελέσει αθλητικός εισαγγελέας επί 3,5 χρόνια, με απόφαση του ΔΣ της ΕΠΟ, σε μια περίοδο που κυρίαρχος «παίκτης» του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Υπενθυμίζεται πως πρώην διοικούντες της ΕΠΟ και ο Β. Μαρινάκης είχαν καθίσει πρόσφατα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την πολύκροτη υπόθεση των «στημένων» ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά αθωώθηκαν.
Στη Σύρο κατόπιν αιτήματος του ο Εισαγγελέας Οδ. Τσορμπατζόγλου
Εν αντιθέσει με τον κ. Πετρόπουλο που δεν έχει πάρει εδώ και οκτώ μήνες το «χαρτί» της μετάθεσης του αρχικά στην Αθήνα και τώρα στην Χαλκίδα, το δρόμο για τη… Σύρο έχει ήδη πάρει ο Εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου που χειρίστηκε τη δικογραφία σε βάρος του Β. Μαρινάκη και συνεργατών του, κρίνοντας πως πρέπει να γίνει συμπληρωματική ανάκριση.
Όπως αποκάλυψε η «Ζούγκλα», ο κ. Τσορμπατζόγλου πήρε την περασμένη Παρασκευή το «χαρτί» της μετάθεσης του στη Σύρο ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου.
Η τοποθέτηση του στη Σύρο έγινε μετά την προαγωγή του από Αντεισαγγελέα σε Εισαγγελέα Εφετών και κατόπιν δικού του αιτήματος που έγινε δεκτό από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου.
Ας σημειωθεί πως το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο τον είχε επιλέξει ομόφωνα για τη θέση του εντεταλμένου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα, αλλά δεν υλοποιήθηκε μετά από «μπλόκο» των οργάνων του ευρωπαϊκού θεσμού.
Έτσι, λίγες ώρες μετά την απόρριψη του για τη θέση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μετατέθηκε στη Σύρο, όπως ήταν άλλωστε και δική του επιθυμία.