Μπορεί στις τιµές να µην αποτυπώνεται κάποια σηµαντική µεταβολή, ωστόσο η ανάκαµψη από τα χαµηλά του εύρους, δηλαδή από τα 30 προς τα 32 µε 33 λεπτά για τις καλές ποιότητες, δείχνει πως οι προοπτικές περνούν ξανά σε θετικό έδαφος. Ωστόσο κάτω από τα 30 λεπτά παραµένει η τιµή για τις δεύτερες ποιότητες που αποτελούν και τον βασικό όγκο των διαθεσιµοτήτων στα χέρια παραγωγών.
Οι τιµές της Φότζια, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 380-385 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 365-370 ευρώ ο τόνος. Είναι η έκτη συνεχόµενη εβδοµάδα που η λίστα µένει αµετάβλητη.
Τα σκληρά σιτάρια από τον Καναδά, µε πρωτεΐνη 15%, πέφτουν στα 442 ευρώ ο τόνος, ενώ η ποιοτική κατηγορία που ανταποκρίνεται στα «fino», δηλαδή στην πρώτη ποιότητα των ευρωπαϊκών σκληρών, διαπραγµατεύεται πλέον στα 432 ευρώ ο τόνος.
Περιορισµένων δυνατοτήτων το εξαγωγικό προφίλ της Τουρκίας
Αν και η ζηµιά έγινε, φαίνεται πως η επίδραση της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές αγορές σιτηρών γίνεται αντιληπτή ως κάτι το παροδικό. Υψηλόβαθµα στελέχη της αγοράς εφοδίων και εξαγωγών µεταφέρουν στην Agrenda τη γραµµή µεγαλοτραπεζιτών εκ Φρανκφούρτης και Ελβετίας, που προειδοποιεί: «µην ακουµπάτε Τουρκία». Ουσιαστικά δίνονται κατευθύνσεις ώστε να αποφεύγονται συναλλαγές µε τη γειτονική χώρα, λόγω υψηλού ρίσκου αλλά και ασυνέπειας.
Στις ευρωπαϊκές αγορές και στο µαλακό σιτάρι, οι τιµές έχουν υποστεί σηµαντικές πιέσεις το τελευταίο διάστηµα, µε τον δείκτη τιµών του Bloomberg να δείχνει πως έχουν προσγειωθεί σε προ τριετίας επίπεδα. Με µια µέση τιµή στην περιοχή των 187 ευρώ ο τόνος, το µαλακό σιτάρι της ΕΕ, βρίσκεται µόλις 2,5% πάνω σε σχέση µε τις τιµές της περιόδου 2020-2021, όταν δηλαδή ξεκινούσε ο ανοδικός κύκλος εν µέσω της πανδηµίας του Covid. Μάλιστα, σε βάθος 12 µηνών, οι τιµές έχουν υποχωρήσει κατά 34%.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης