Ο σεφ Αντώνης Φώσκολος μοιράζεται με το Infowoman μία συνταγή για Πασχαλινά τσουρέκια!
Γέννημα και θρέμμα Θεσσαλονικός, ο πάντα ανήσυχος και δημιουργικός Αντώνης Φώσκολος τα τελευταία χρόνια εργάζεται σαν Executive Chef στο Emelisse nature resort στο μαγευτικό Φισκάρδο της Κεφαλονιάς και σαν χόμπυ μαγειρεύει στην κουζίνα του σπιτιού του ανεβάζοντας βίντεο με συνταγές στο κανάλι του στο youtube “COOKING ACT”.
Υλικά:
- 800-850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 110γρ. βούτυρο αγελάδος
- 200γρ. γάλα πλήρες
- 200γρ. ζάχαρη
- 16γρ. ξηρή μαγιά ή 60γρ. ξηρή
- 50ml νερό
- 2 αυγά
- 12γρ. μαχλέπι τριμμένο
- 12γρ. κακουλέ σε σπόρους
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για την επάλειψη της ζύμης
- φιλέ αμυγδάλου
- 1 κρόκο αυγού με λίγο νερό
Εκτέλεση:
- Τοποθετούμε τους σπόρους του κακουλέ στα 50ml νερό και το βάζουμε να βράσει για 5 λεπτά.
- Σουρώνουμε τους σπόρους και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη 3-4 λεπτά. Προσέχουμε πολύ σε αυτό το στάδιο να μην ψηθούν τα αυγά, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
- Μόλις το νερό που έχουμε αρωματίσει με το κακουλέ χλιαρύνει, ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί.
- Κατόπιν ρίχνουμε τη μαγιά μέσα στον κάδο του μίξερ, το μείγμα με τα αυγά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το γάντζο, σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι. Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι ( είναι λίγο κολλώδης η ζύμη), δυναμώνουμε την ταχύτητα στο δυνατό και ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου. Μόλις αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα, σταματάμε το μίξερ και τη μεταφέρουμε σ’ ένα μπολ σκεπασμένο με καπάκι ή μεμβράνη. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία να κολλάει λίγο στα χέρια μας. Αν κολλάει πολύ, βουτάμε τα δάχτυλα μας σε λιωμένο βούτυρο και τη δουλεύουμε για λίγο.
- Αφήνουμε το μπολ σκεπασμένο έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο το ζυμάρι. Μετά από 1 ώρα περίπου το αφαιρούμε από το μπολ και το ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Ξανατοποθετούμε στο μπολ κι αφήνουμε για άλλα 45 λεπτά να ξαναφουσκώσει για 2 φορά.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε πάγκο ή τραπεζι τον οποίο έχουμε βουτυρώσει με λιωμένο βούτυρο και την ισομοιράζουμε σε τρια μέρη. Κάθε ένα από αυτά το κόβουμε σε δύο ή τρια φυτίλια, αναλόγως το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στα τσουρέκια, και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160ο C, στον αέρα.
- Πλέκουμε τα τσουρέκια μας, τα τοποθετούμε στο ταψί (2 και 1) με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά. Αλείφουμε απαλά με ένα πινέλο με το αυγό και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Τα τσουρέκια μας είναι αφράτα και μοσχομυριστά!
Καλό Πάσχα!