Ως προς τα ελληνοτουρκικά τόνισε πως «θα γίνει συνάντηση με τον Ερντογάν», ενώ για το «μπρα ντε φερ» Δένδια – Τσαβούσογλου, τόνισε πως ο χειρισμός του ΥΠΕΞ ήταν εξαιρετικός. «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», είπε χαρακτηριστικά.
Εκτενείς αναφορές στα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο του μπρα ντε φερ Δένδια με Τσαβούσογλου στην Άγκυρα την περασμένη Πέμπτη, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ, εκτιμώντας πως η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα αργήσει.
Στρέφοντας το βλέμμα του στα ελληνοτουρκικά και την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα και το διπλωματικό μπρα ντε φερ με τον Τσαβούσογλου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ο χειρισμός του κ. Δένδια ήταν άψογος. Με στέκεστε στην αντιπαράθεση – ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε στον κ. Δένδια. Ο κ. Δένδιας έβαλε τους κανόνες των συζητήσεων, δηλαδή το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας. Και αυτά τέθηκαν με κομψότητα και συνοδεύτηκαν και με θετική ατζέντα. Τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά είναι χρήσιμες. Δείχνουν ότι οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φίλους. Δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί. Η εντολή που είχα δώσει στον κ. Δένδια ήταν να μην αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη. Τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια και ευθύτητα. (…) Είναι επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής ότι τα ελληνοτουρκικά, έγιναν ευρωτουρκικά. Οι διερευνητικές υπάρχουν, το πλαίσιο υπάρχει και οι συζητήσεις συνεχίζονται».
«Είναι ξεκάθαρες οι διαφορές μας, είναι ξεκάθαρο και που μπορούμε να βρούμε σημεία επαφής», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Η επιθυμία μου είναι να βρούμε ένα Modus Vivendi με την Τουρκία. (…) Τα πράγματα για τα εθνικά θέματα είναι συνολικά καλύτερα».
Ως προς το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Και όπως σας έχω πει και σε προηγούμενη συνέντευξή μου, δεν θα έπρεπε να είναι είδηση μία συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο. Θα είναι είδηση προφανώς, τώρα, γιατί θα έχει μεσολαβήσει μια περίοδος μεγάλης έντασης. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση προβάλλει τις θέσεις της, βάζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα. Λέει ξεκάθαρα ότι αυτό είναι το μόνο πλαίσιο. Διότι εάν δεν συμφωνήσουμε ότι σεβόμαστε στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο πώς θα λύσουμε τις διαφορές μας; Αποδεικνύει έμπρακτα ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκτυο μπορεί να λύσει άλλες διαφορές όπως, παραδείγματος χάρη, η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία ή ακόμα πιο δύσκολα με την Αίγυπτο. Η προσφυγή με συνεννόηση με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να οριοθετήσουμε από κοινού την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά της διεθνούς νομιμότητας, είναι μία δύναμη ειρήνης και σταθερότητας. Είναι μία χώρα, όμως, η οποία δεν έχει καμία δυσκολία να προσδιορίσει με απόλυτη σαφήνεια ποια είναι τα όρια τα οποία οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει».
Κατά τα άλλα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «πάντα έχει νόημα μια συνάντηση και θα γίνει η συνάντηση με τον τούρκο Πρόεδρο, δεν είμαι σε θέση να σας πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει διότι πάντα πρέπει να μιλάμε. Και αν είναι να διαφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε ξεκάθαρα, για να γνωρίζει ο καθένας πού είναι τα όρια του άλλου. Δεν είναι κακό αυτό».
ΠΗΓΗ: Newpost.gr