Πέντε βήματα για να είστε πιο ξεκούραστοι και παραγωγικοί στο γραφείο.
Η Laura Mae Martin είναι trainer παραγωγικότητας στη Google. Ηγείται μιας ομάδας 15 ατόμων και εργάζεται ως σύμβουλος σε στελέχη, σε έναν ρόλο που η ίδια ανακάλυψε για τον εαυτό της, χρησιμοποιώντας το 20% του χρόνου εργασίας που οι ‘Googlers’ μπορούν να αφιερώσουν σε ένα προσωπικό πρότζεκτ.
Ιδού πέντε tips παραγωγικότητας που προτείνει:
Αναθεωρήστε τον ορισμό μιας παραγωγικής ημέρας
Για τα περισσότερα άτομα, μια ημέρα είναι παραγωγική όταν κάνουν τα πράγματα που είχαν σημειώσει στη λίστα των υποχρεώσεών τους. Αυτό όμως δεν συμβαδίζει με την προσέγγιση της Martin. Αν περάσετε μια ημέρα βλέποντας Netflix, λέει η ίδια, αυτή είναι μια παραγωγική ημέρα – εάν είχατε από πριν την πρόθεση να δείτε Netflix. Το μόττο της: Παραγωγικότητα είναι «να ξέρεις τι θες να κάνεις, να έχεις την πρόθεση να το κάνεις, και να κάνεις αυτό που ήθελες να κάνεις».
Δώστε στο μυαλό σας χώρο για να κάνει νέες συνδέσεις
Όταν γεμίζετε όλα τα κενά της ημέρας σας τσεκάροντας τα μηνύματά σας ή παρακολουθώντας τα κοινωνικά μέσα, ενώ π.χ. ταξιδεύετε στη δουλειά ή περιμένετε σε μια ουρά, λέει η Martin, χάνετε ευκαιρίες να χαθείτε στις σκέψεις σας. Αυτές είναι οι στιγμές όπου μας έρχονται οι καλύτερες ιδέες. Οι ψυχολόγοι που έχουν δοκιμάσει τη συγκεκριμένη θεωρία πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια διαλλειμάτων, όταν τα επίπεδα προσοχής μας είναι χαμηλά, είναι ευκολότερο για τις σκέψεις μας να ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα μοτίβα. Έτσι, μπορούμε να φτάσουμε στη λύση ενός προβλήματος χωρίς να τη σκεφτούμε συνειδητά.
Βάλτε σε προτεραιότητα τη δημιουργικότητα, όχι τις συναντήσεις σας
Η Martin κατάλαβε από νωρίς ότι οι «δυνατές ώρες» της αρχίζουν στις 7 το πρωί. Πλέον, αφιερώνει 30 λεπτά κάθε μέρα, σε εκείνο το σημείο της ημέρας, για να ξεκινήσει κάποιο πρότζεκτ ή να ολοκληρώσει μια κρίσιμη εργασία χωρίς να επιτρέπει καμία διακοπή. Δεν τσεκάρει τα email της, λέει η ίδια, μέχρι να ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος χρόνος.
Όταν ρωτάει εργαζομένους στη Google πότε έχουν την καλύτερη απόδοση, κάποιοι απαντάνε το βράδυ. Όταν όμως τους ρωτάει γιατί, της λένε «επειδή είμαι σε συναντήσεις όλη την ημέρα». Η ίδια ενθαρρύνει τους εργαζομένους να ορίζουν πρώτα τον χρόνο της δημιουργικότητάς τους, κατά τον οποίο δεν πρέπει να είναι διαθέσιμοι για τους άλλους, και μετά τις συναντήσεις τους.
Αν είστε παραγωγικοί με έναν τρόπο στη δουλειά, υιοθετήστε την αντίθετη προσέγγιση στην προσωπική σας ζωή
Όταν η Martin δούλευε ως βοηθός στη Google, οι διευθυντές της έκαναν σχόλια όπως «Τα ταξίδια που μου κανονίζεις είναι τόσο τέλεια οργανωμένα που είμαι σίγουρος ότι εσύ πρέπει να κάνεις πάντα τις τέλειες διακοπές». Όμως, όπως λέει η ίδια, οι διακοπές της ήταν «αρκετά ακατάστατες». Παρομοίως, όταν δούλευε στις πωλήσεις γυρνούσε σπίτι και δεν είχε διάθεση να μιλήσει πολύ με τη συγκάτοικό της «επειδή χρησιμοποιούσα όλη αυτή την ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας» εξηγεί. «Αυτός είναι ο δικός μου ορισμός της ισορροπίας».
Η ίδια συμβουλεύει τους εργαζομένους στη Google να υιοθετούν την ίδια προσέγγιση για να αποφεύγουν την επαγγελματική εξουθένωση. Ο στόχος, ουσιαστικά, είναι να κινητοποιείς διαφορετικούς κοινωνικούς και γνωστικούς μυς κάθε φορά.
Ελέγξτε τις επιλογές στις εφαρμογές σας
Το βήμα αυτό είναι το πιο εύκολο, γρήγορο και δραστικό, αλλά η Martin λέει ότι οι περισσότεροι το ξεχνάνε. Η απλούστερη συμβουλή της για τη βελτίωση της παραγωγικότητας είναι να εξοικειωθείτε με τις επιλογές στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε περισσότερο. Το πιθανότερο είναι να ανακαλύψετε επιλογές για να κερδίζετε χρόνο και να μπλοκάρετε ό,τι σας διακόπτει. Βεβαιωθείτε, με άλλα λόγια, ότι κάθε app δουλεύει για σας και δεν μπαίνει εμπόδιο στην παραγωγικότητά σας.
ΠΗΓΗ