Τουλάχιστον ανησυχητικό 36,7% εκτιμά ότι έχει φτάσει ο πληθωρισμός της Τουρκίας σε σύγκριση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους ομάδα ανεξάρτητων ερευνών και βέβαια διαψεύδει τα επίσημα και πολύ χαμηλότερα στοιχεία που δίνει η στατιστική υπηρεσία. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον νόμο στη δημοκρατική Τουρκία, καθώς η στατιστική υπηρεσία υπέβαλε μήνυση εναντίον τους, κατηγορώντας τους ότι τη «δυσφημούν συνειδητά», αμφισβητώντας την ορθότητα των πληροφοριών και «παραπλανώντας την κοινή γνώμη». Το ελάχιστο που μπορεί να τους συμβεί είναι να τους επιβληθεί κάποιο πρόστιμο για το παράπτωμά τους.
Πρόκειται για την ομάδα ερευνητών ENA Group, που άρχισε να δίνει στη δημοσιότητα τις δικές της εκτιμήσεις τον Σεπτέμβριο έπειτα από επανειλημμένες καταγγελίες και διαμαρτυρίες κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγορούσαν τη στατιστική υπηρεσία ότι εμφανίζει τον πληθωρισμό χαμηλότερο από όσο είναι στην πραγματικότητα. Τα στοιχεία που δίνει η ENA Group είναι σημαντικά υψηλότερα από τα επίσημα. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό του Απριλίου, υπολογίζει πως οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,62% σε σύγκριση με τα επίπεδα του αμέσως προηγούμενου μήνα, όταν η επίσημη εκτίμηση μιλάει για πληθωρισμό μόλις 1,1%. Με τη θέση της στατιστικής υπηρεσίας συντάσσεται, πάντως, και ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, που ανακοίνωσε χθες την είδηση ότι υποβλήθηκε μήνυση κατά των ερευνητών, τονίζοντας ότι συμβαίνει «για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας». Υιοθετώντας μάλιστα την επιχειρηματολογία της, ο κ. Ελβάν σχολίασε ότι η εν λόγω ομάδα ερευνητών «στοχεύει να βλάψει και να απαξιώσει τις τουρκικές αρχές», διαχέοντας παραπλανητικά στοιχεία τα οποία εκμεταλλεύονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν υφίσταται τέτοια κατάσταση όπως το να παραποιεί τα στοιχεία η Turkstat, ούτε υπάρχει περίπτωση να έχει φτάσει ο πληθωρισμός στο 30% και 40%», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Βεϊσέλ Ουλουσόι, επικεφαλής της ομάδας ENA Group και καθηγητής Οικονομικών σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε πως δεν είναι σαφές κατά πόσον θα καταλήξει η υπόθεση σε αίθουσα δικαστηρίου. Αρνήθηκε, βέβαια, κατηγορηματικά τις κατηγορίες της στατιστικής υπηρεσίας και τόνισε πως η ομάδα του δημοσιεύει τις εκτιμήσεις της στην ιστοσελίδα της. Προσέθεσε, πάντως, πως η ομάδα εκτιμά ότι «δεν πρόκειται να υπονομευθεί η αξιοπιστία της Turkstat, ούτε να απαξιωθεί από μια τόσο ευτελή υπόθεση». Aλλωστε, πρόθεση της ENA Group δεν είναι να αντικαταστήσει τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτήν, δίνοντας στη δημοσιότητα πρόσθετα στοιχεία. Σημειωτέον ότι ο πληθωρισμός αποτελεί το πλέον ακανθώδες πολιτικό ζήτημα στην Τουρκία εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρώτα από όλα επειδή είναι σε μεγάλο βαθμό απότοκος μιας ανορθόδοξης και απολύτως ατυχούς απόπειρας των Αρχών να στηρίξουν το νόμισμα της χώρας πουλώντας δολάρια και γενικώς σκληρό νόμισμα και αγοράζοντας μαζικά τουρκικές λίρες. Η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε καθ’ υπαγόρευσιν του Τούρκου προέδρου αλλά απέτυχε παταγωδώς και το νόμισμα έχει χάσει το 50% της αξίας του μέσα στα τελευταία δύο με τρία χρόνια.
Το αποτέλεσμα είναι η εκτίναξη του πληθωρισμού που έχει υποβαθμίσει εις το έπακρον το βιοτικό επίπεδο του τουρκικού λαού. Η κυβέρνηση έχει κατά καιρούς επιχειρήσει παρεμβάσεις στην αγορά με αιφνιδιαστικές εφόδους σε μανάβικα και καταστήματα τροφίμων που στόχευαν να εμποδίσουν τους εμπόρους λιανικής να ανεβάσουν τις τιμές. Σημειωτέον ότι η τουρκική στατιστική υπηρεσία δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Bloomberg να σχολιάσει σχετικά.
Πηγές: BLOOMBERG, Καθημερινή