Η Άγκυρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Πεκίνο για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης στην Κίνα.
«Εκτιμούμε την αλληλεγγύη της Κίνας προς τους Παλαιστίνιους και τη σθεναρή υποστήριξή της στη λύση των δύο κρατών»
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi, υπογράμμισε την ταύτιση των απόψεων μεταξύ Τουρκίας – Κίνας σε πολλά διεθνή ζητήματα.
«Εκτιμούμε την αλληλεγγύη της Κίνας προς τους Παλαιστίνιους και τη σθεναρή υποστήριξή της στη λύση των δύο κρατών», δήλωσε.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Κίνα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απρόσκοπτη και ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας και τη λύση των δύο κρατών».
Ο Φιντάν εξήρε την έκκληση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για μια συνολική διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Παλαιστίνη.
Επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της Τουρκίας στην εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική κυριαρχία της Κίνας.
«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την αποτροπή της εσωτερικής αναταραχής σε αυτό το θέμα», είπε.
Τόνισε, επιπλέον, ότι στόχος της Τουρκίας και της Κίνας είναι να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της ευημερίας των λαών τους μέσω του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαίας συνεργασίας που θα είναι επωφελής για όλους.
Wang Yi: «Επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»
Από την πλευρά του, ο Wang επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.
«Υποστηρίζουμε τις χώρες της Μέσης Ανατολής στην επίλυση των δικών τους προβλημάτων μέσω της αλληλεγγύης», δήλωσε.
«Θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό και να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση».
Ο Κινέζος υπουργός επαναβεβαίωσε την υποστήριξη του Πεκίνου για μια λύση δύο κρατών, προσθέτοντας ότι «Η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ Κίνας και Τουρκίας θα επιταχύνει μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης».
Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Κίνας, οι οποίες ορίστηκαν ως «στρατηγική εταιρική σχέση» το 2010, έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Ασία και ο τρίτος μεγαλύτερος παγκοσμίως, με τον όγκο του διμερούς εμπορίου να ξεπερνά τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Ναυτεμπορική