Η Wall Street άνοιξε με υποχώρηση και οι βασικοί δείκτες κινούνταν πτωτικά μέχρι αργά το βράδυ με εξαίρεση τον Nasdaq, καθώς ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας πήρε ώθηση από το άλμα 8,73% που σημείωσε η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla όταν έγινε γνωστό ότι η καινοτόμος εταιρεία του Ελον Μασκ θα ενταχθεί στον S&P 500 τον Δεκέμβριο.
Στην Ευρώπη, τα περισσότερα χρηματιστήρια υποχώρησαν, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να καταγράφει απώλειες 0,28% ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών.
Παράλληλα και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI υποχώρησε κατά 0,15%. Ανάμεσα στους εθνικούς δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών μόνον ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισε 1,70% με κέρδη 1,70%. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,87% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με οριακή υποχώρηση 0,04%.
Οπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, οι αντιδράσεις της αγοράς αντανακλούν την απόσταση ανάμεσα στην προσδοκία για ανάκαμψη και στην ύφεση που καραδοκεί για το άμεσο μέλλον. Ο Ρικ Μέκλερ, συνεργάτης της Cherry Lane Investments στο Νιου Τζέρσεϊ, τονίζει πως «στην αγορά συγκρούονται η βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της οικονομίας που αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού και το μέλλον της αγοράς, που χάρη στα εμβόλια μπορεί να θέσει τέλος στους περιορισμούς». Υπογραμμίζουν μάλιστα πως, αν δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, οι οικονομίες θα παραπαίουν μέχρις ότου διατεθούν τα εμβόλια στον ευρύ πληθυσμό. Αναλυτές του Reuters επισημαίνουν, άλλωστε, τις δυσοίωνες εξελίξεις που ήδη φαίνεται να αποτελούν προανάκρουσμα νέας ύφεσης ή τουλάχιστον επιβράδυνσης. Στις ΗΠΑ τα τελευταία στοιχεία φέρουν τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται τον Οκτώβριο, αλλά με ρυθμό κατώτερο των προσδοκιών. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή επιταχύνθηκε, αλλά παραμείνει σαφώς κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Πηγή: kathimerini.gr