Την ημερίδα άνοιξε ο γενικός Διευθυντής της CYCLOS, Μάριος Σκαρβελάκης, ο οποίος ευχαρίστησεθερμά τους παρευρισκόμενους και έδωσε μερικά γενικά στοιχεία για τις συσκευασίες των γεωργικώνπροϊόντων. Η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης έθιξε το θέμα της ανακύκλωσης συσκευασιώνφυτοπροστατευτικών προϊόντων και κάλυψε την υφιστάμενη κατάσταση, τον μελλοντικό σχεδιασμόκαι τα πλαίσια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Τον συντονισμό του πάνελ ανέβαλε ο Η. Παλιαλέξης, δημοσιογράφος του Αθηναϊκού – Μακεδονικού
πρακτορείου ειδήσεων και οι ομιλητές ήταν ο S. Byrde, σύμβουλος της Croplife EU- ContainerManagement Initiative, ο Β. Ευθυμιάδης, πρόεδρος του CYCLOS, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΦ και ΔιευθύνωνΣύμβουλος Κ & Ν Ευθυμιάδης, ο Ε. Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης καιΑποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τέλος, ο Γ. Στρατάκος, Γενικός ΓραμματέαςΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του υπουργείου.
Η ομιλία ξεκίνησε με αναφορά στην πίεση που ασκεί ο αγροδιατροφικός τομέας για μια πιο βιώσιμηδιαχείριση των συσκευασιών. Οι νέοι νόμοι και κανονισμοί σχετικά με τις συσκευασίες τέθηκαν σεεφαρμογή ήδη από 22 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει αυτότο παράδειγμα και να ενσωματώσει στο εθνικό της σχέδιο δράσης δύο βασικούς στόχους. Τηνικανότητα ανακύκλωσης όλων των συσκευασιών μέχρι το 2030 και την ικανότητα ανακύκλωση σεειδικούς χώρους εντός της χώρας. Στις μέρες μας είναι υποχρεωτικό οι συσκευασίες των προϊόντων νααναγράφουν ότι είναι ανακυκλώσιμες. Μια βασική όμως πρόκληση του τομέα στην οποία αναφέρθηκεο S. Byrde στην ομιλία του, είναι η εύρεση των κατάλληλων υλικών και μέσων, που να συνάδουν μετους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, και που να μπορούν να αξιοποιηθούν εκ νέου μετά από τη χρήσητους. Στόχος είναι η κυκλική χρήση των συσκευασιών που θα οδηγήσει σε μια κυκλική οικονομία. Τησυζήτηση συνέχισε ο Β. Ευθυμιάδης λέγοντας ότι η βιομηχανία είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα, ηκοινωνία όμως όχι. Η ενημέρωση των παραγωγών και η αναγκαιότητα ύπαρξης σταθερών σημείωνσυλλογής των συσκευασιών είναι δύο βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι φορείς καιοι οργανισμοί ανακύκλωσης. Η οργάνωση και η διαχείριση των συσκευασιών ανακύκλωσης θα πρέπεινα αρχίσει με την εκπαίδευση των παραγωγών, του δικτύου λιανικής και των εταιρειών παραγωγής τωνφυτοφαρμάκων. Ο Γ. Στρατάκος σφράγισε την ομιλία του με τη φράση “Ο ρυπαίνων πληρώνει” για να τονίσει την ατομική ευθύνη στον τομέα της ανακύκλωσης. Τέλος στην πρώτη ενότητα της ημερίδαςέδωσε ο Ε. Γραφάκος, ο οποίος στην ομιλία του παραδέχτηκε ότι έχουμε αργήσει σαν χώρα ως προςτον σχεδιασμό στρατηγικής για τη διαχείριση των συσκευασιών φυτοπροστασίας.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης καλύφθηκε το θέμα της διαχείρισης των κενών συσκευασιώνφυτοπροστασίας και η λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης – εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΣΕΔ). Οσυντονισμός του πάνελ πραγματοποιήθηκε από την Φ. Υδραίου, Γενική Διευθύντρια του ΕΣΥΦ. Στηνομιλία συμμετείχαν οι S. Burden, η Ν. Ντάλλη, Επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίαςκαι ο Ι. Βαγενάς από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Παραδείγματα άλλωνχωρών έφερε με την ομιλία του ο S. Byrde, ο οποίος παρουσίασε μερικά από τα αποτέλεσμα 60 χώρωνστις οποίες εφαρμόζονται ήδη στρατηγικές διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστασίας. Αυτόπου παρατηρήθηκε είναι ότι ενώ υπάρχει προσπάθεια για την εφαρμογή παρόμοιων μέτρων από κάθεχώρα, ωστόσο παρατηρείται διαφοροποίηση βάσει των αναγκών και των δυνατοτήτων της κάθε χώρας.Τέλος, η διαχείριση των συσκευασιών φυτοπροστασίας από διαφορετικές χώρες και σε διαφορετικέςσυνθήκες βοηθάει στην οργάνωση και το σχεδιασμό πλαισίου και από τις υπόλοιπες χώρες αλλάχρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την μείωση των υπολειμμάτων από τις συσκευασίες. Από τηνΕλληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ο Ι. Βαγενάς παρουσίασε τους στόχους της ΕΕΑΑ πουαφορούν την διασπορά την σημείων συλλογής κενών συσκευασιών και την αύξηση των σημείωνπροσωρινής αποθήκευσης. Η Ν. Ντάλλη, ανέλυσε τους τρόπους για την σωστή εφαρμογή τωνφυτοπροστατευτικών προϊόντων. Οι πληροφορίες της ετικέτας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν απότον παραγωγό ώστε να χρησιμοποιεί την κατάλληλη ποσότητα, την κατάλληλη στιγμή και θα πρέπει ναεξασφαλίζεται το πλύσιμο του εξοπλισμού επιμελώς. Η ευθύνη και η ενσυναίσθηση των ανθρώπωνπου συμμετέχουν στην αλυσίδα διαχείρισης των κενών συσκευασιών είναι καθοριστική για μιαπερισσότερο βιώσιμη γεωργία. 
Όλα όσα παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, από τους θεσμικούς και πολιτειακούς φορείς καθώς και απότους εκπροσώπους του δευτερογενή τομέα, προαναγγέλλουν μια θετική εξέλιξη για τον τομέα τηςδιαχείρισης και ανακύκλωσης των φυτοπροστατευτικών συσκευασιών καθώς δηλώνουν έτοιμοι ναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα
Φωτογράφος: Γεωργία Καραμαλή