Όλα δείχνουν ότι οι διοικούντες τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κατάφεραν να διαχειρισθούν τα… απόνερα που έρχονται από το παρελθόν και να περιορίσουν την απάτη που γίνεται µε τις φουσκωµένες δηλώσεις για ανύπαρκτο ζωικό κεφάλαιο. Αντίθετα, το υψηλό πριµ που δίνονταν τα τελευταία χρόνια και τα εύκολα χρήµατα που έβγαζαν κάποιοι µε τις ψεύτικες δηλώσεις, φαίνεται να έχουν ανοίξει την όρεξη και σε άλλους, οι οποίοι βέβαια κερδοσκοπούν σε βάρος της µεγάλης πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων.
Στο δια ταύτα, σε πρώτη φάση πληρώθηκαν 53,6 εκατ. ευρώ σε 41.059 αιγοπροβατοτρόφους, µε τιµή ενίσχυσης στα 9,70 ευρώ ανά ζώο και λίγες µέρες µετά 28,9 εκατ. ευρώ σε 8.440 βοοτρόφους, µε τιµή ενίσχυσης 114 ευρώ ανά ζώο. Μια εξέλιξη που δυσαρέστησε απόλυτα τους κτηνοτρόφους, η οποία αποδεικνύει άλλη µια φορά την ανικανότητα του υπηρεσιακού µηχανισµού όχι µόνο να πληρώσει στην ώρα τους τα διαθέσιµα ποσά αλλά και να διεξάγει στοιχειωδώς τον επιτόπιο έλεγχο, όλο το προηγούµενο διάστηµα, έτσι ώστε η κατά κεφαλή ζώου ενίσχυση να απηχεί την πραγµατικότητα και όχι τις αλχηµείες που γίνονται από συγκεκριµένα κέντρα και συγκεκριµένες µονάδες.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Μετά από αυτά, µικρό καλάθι κρατάνε οι παραγωγοί όσον αφορά τις επόµενες πληρωµές, που έχουν ανακοινωθεί αρµοδίως και αφορούν τόσο χρωστούµενα από το παρελθόν όσο και δεσµεύσεις για νέες ενισχύσεις. Ειδικότερα, ο αγροτικός κόσµος έχει να περιµένει τα εξής:
- Εκκρεµότητες συνδεδεµένων
Εκτός από τους βοοτρόφους που έµειναν εκτός, λόγω αναντιστοιχίας των στοιχείων της Κτηνιατρικής Βάσης στις καταχωρίσεις ενωτίων, που περιµένουν µια διορθωτική πίστωση, από τις συνδεδεµένες φυτικής, απλήρωτοι είναι οι παραγωγοί τεύτλων, σπόρων σποράς και σηροτροφίας. Όσον αφορά τα ζαχαρότευτλα έχει εκδοθεί η απόφαση µε το ύψος της ενίσχυσης στα 80 ευρώ το στρέµµα, ενώ για τα άλλα δύο προϊόντα δεν υπάρχει ΚΥΑ. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι οι παραγωγοί έλαβαν 35,5 ευρώ το στρέµµα για τους σπόρους σποράς και 308 ευρώ ανά κουτί για τη σηροτροφία.
- Περσινά υπόλοιπα
Στις εκκρεµότητες που …. σέρνονται εδώ και αρκετό καιρό είναι και µία συµπληρωµατική πληρωµή της περσινής ενιαίας ενίσχυσης και της προκαταβολής των Βιολογικών για τα οποία δεν έχουν ακόµα ολοκληρωθεί οι σχετικές διασταυρώσεις των αρχείων µε τα αντίστοιχα της ΑΑ∆Ε. Σύµφωνα µε δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και σχετική ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών, η πίστωση αυτή θα έχει γίνει µέχρι τις 14 Μαΐου.
- Αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ
Μέσα στον µήνα αναµένονται 4,3 εκατ. ευρώ για τις πυρκαγιές του έτους 2022 στις Π.Ε. Λέσβου, Ρεθύµνου, Φωκίδος, 1 εκατ. ευρώ σε καλλιέργειες των οποίων οι ζηµιές δεν εντοπίστηκαν από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστηµα Copernicus στην περίπτωση των πυρκαγιών του 2021 στις ΠΕ Αττικής, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Φθιώτιδος και 3 εκατ. ευρώ για τις πυρκαγιές 2021, στις περιπτώσεις παραγωγών Ανατολικής Μάνης.
Μέχρι τις 15 Μαΐου, η εξόφληση του υπολοίπου 30% για τους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «Παγετό 2021», καθώς και η ενίσχυση για παραγωγούς, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην ΚΥΑ του Ad Hoc Προγράµµατος «Προανθικό 2021», µε συνολική δαπάνη στα 7 εκατ. ευρώ.
- Αποζηµιώσεις µέσω de minimis
Μέσα στο επόµενο 15νθήµερο και σίγουρα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου προγραµµατίζεται η καταβολή de minimis ύψους 49,9 εκατ. ευρώ στα εξής προϊόντα: Επιτραπέζια σταφύλια Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής (3,1 εκατ. ευρώ), οινοποιήσιµα σταφύλια Τυρνάβου (1,82 εκατ. ευρώ), φασόλια, Γίγαντες Φλώρινας, Καστοριάς (1,59 εκατ. ευρώ), θερµοκήπια Μαραθώνα (1,42 εκατ. ευρώ), σπαράγγια Αλµωπίας (571,5 χιλ. ευρώ), αµύγδαλα 3 κοινοτήτων Μαγνησίας (562,5 χιλ. ευρώ), ζαχαρότευτλα (232,9 χιλ. ευρώ), βοοτρόφοι Βόρειας Εύβοιας (26,9 χιλ. ευρώ) και το µεταφορικό ισοδύναµο 12,5 εκατ. ευρώ στα νησιά.
- Ενισχύσεις λόγω Ουκρανικής κρίσης
Αναµένεται ακόµα η έγκριση της Κοµισιόν για 30,43 εκατ. ευρώ που αφορούν ενισχύσεις λόγω Ουκρανικής κρίσης σε µελίσσια (12 εκατ. ευρώ), καπνά Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών (5,69 εκατ. ευρώ), κορινθιακή σταφίδα Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας (4,72 εκατ. ευρώ), αχλάδια Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ηµαθίας (4,70 εκατ. ευρώ), σπαράγγια Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης (2,61 εκατ. ευρώ) και κρόκο Κοζάνης (707,5 χιλ. ευρώ).
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης