Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης
Δεν αιφνιδιάστηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από τις δηλώσεις του Υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, που διατύπωσε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στην Άγκυρα. Θέσεις και απόψεις που συνιστούν ομολογία και επισήμως, της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας με σαφείς βλέψεις και επί του εδαφικού!
Ο λόγος που η ηγεσία του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν αιφνιδιάστηκε , είναι ότι, τα ίδια ακριβώς με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, υποστηρίζει και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ, στις άτυπες (στο περιθώριο των υπουργικών συνόδου του ΝΑΤΟ) συναντήσεις του με τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο, αλλά και ο Επικεφαλής των Τούρκικων Ενόπλων Δυνάμεων, στις επίσης άτυπες συνομιλίες με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο.
Η διαφορά και μάλιστα ουσιώδης, είναι ότι αυτή τη φορά, ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας, έθεσε και επισήμως τις θέσεις ή καλύτερα τους στόχους της Τουρκικής επιθετικής και επεκτατικής σε βάρος της Ελλάδας πολιτικής και προκάλεσε τις καταλυτικές και απόλυτα τεκμηριωμένες απαντήσεις του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια.
Και το εξίσου σημαντικό είναι ότι με τις απαντήσεις που έδωσε ο Ν. Δένδιας, χάραξε και επισήμως τις «κόκκινες γραμμές» στον περιπετειώδη, έτσι και αλλιώς , ελληνοτουρκικό πολιτικο— διπλωματικό και στρατιωτικό διάλογο.
Από τα βασικά θέματα, που επισημοποίησε ο Μ. Τσαβούσογλου είναι «αναβάθμιση» της μουσουλμανικής – θρησκευτικής μειονότητας της Θράκης σε τουρκική (εθνική) μειονότητα. Μια επικίνδυνη θέση, διότι υποκρύπτει αίτημα μερικής έστω αυτονομίας μιας ελληνικής περιοχής. Το άλλο θέμα ήταν η εμμονή στην αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών του Αιγαίου, δηλαδή αμφισβήτηση ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας. Και το χειρότερο, ο Μ. Τσαβούσογλου θεώρησε την διατήρηση του casus belli και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, δηλαδή πάνω από ελληνικό έδαφος, ως μέρος της πολιτικής της Τουρκίας, καθώς επίσης και τις παράνομες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Διεθνώς, το μήνυμα που εκπέμφθηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Άγκυρα, είναι ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάννης στρατιωτικοποιώντας τα νησιά!
Ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, έδωσε τις δέουσες απαντήσεις, επικαλούμενος τη διεθνή νομιμότητα. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, είπε μεταξύ άλλων πως η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία, είπε ο Ν. Δένδιας, έχει παραβιάσει και τα ίδια δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας, αναφέροντας πως έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό έδαφος!! «Μεβλούτ, πάνω από το ελληνικό έδαφος» είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει καμία διάταξη δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ίδιο το ελληνικό έδαφος».
Ωστόσο, οι επιτυχείς διπλωματικοί χειρισμοί του Ν. Δένδια, θα έχουν και ουσιαστικό αποτέλεσμα, εφόσον υποστηριχθούν ενεργά από την άλλη συνιστώσα της Εθνικής Στρατηγικής που είναι αμυντική πολιτική και η στρατιωτική διπλωματία.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις , εκ της Συνταγματικής αποστολής τους, έχουν την ευθύνη να δώσουν τις απαντήσεις, στις περιπτώσεις που η Τουρκία αποφασίσει να επιβάλει με την στρατιωτική της ισχύ τις πολιτικές απόψεις της, στη Θράκη, στο Αιγαίο και την στην Κύπρο. Άλλωστε καθημερινά σχεδόν, οι έλληνες πιλότοι, προβαίνουν σε αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, όταν αυτά παραβιάζουν τον εθνικό μας εναέριο χώρο στο Αιγαίο ή κάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και πρόσφατα στον Έβρο, ο Ελληνικός Στρατός και τη βοήθεια των συνοριοφυλάκων, απέτρεψαν σοβαρή υβριδική απειλή, που είχαν οργανώσει οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές. Ασφαλώς και τα εν εξελίξει δαπανηρά εξοπλιστικά προγράμματα, εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας, που η κύρια έκφρασή της, είναι η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής απειλής.