Εντατικοποιούνται τις επόμενες μέρες οι επαφές μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών για δημιουργία θετικής ατζέντας στις σχέσεις τους.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα “Σαμπάχ” γράφει σήμερα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ότι στόχος είναι να υπάρξει μια «ακόμη πιο θετική προσέγγιση», ενώ την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει επιρροή και ισχύ τόσο στο τραπέζι των συνομιλιών όσο και στο πεδίο, αυξάνονται οι διμερείς και περιφερειακές της επαφές και επιδεικνύει ταυτόχρονα μια πιο ευέλικτη στάση.
Για επαφές θα βρίσκονται στην Τουρκία η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Στο τραπέζι για συζήτηση θα βρίσκονται το θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, η εφαρμογή της φιλελευθεροποίησης της βίζας, η πρόταση της Τουρκίας για διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Σημειώνεται επίσης ότι κατά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα, καταβλήθηκαν προσπάθειες από την ΕΕ και την Τουρκία για τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη που θα περιλαμβάνει τον καθορισμό των ουσιαστικών βημάτων που θα μπορούσαν να γίνουν για τη βελτίωση των σχέσεών τους.
Την ίδια στιγμή, η διπλωματία της Άγκυρας περιλαμβάνει και επαφές με τις χώρες κλειδιά, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Έρντογαν πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο.
Ευρωπαϊκή σύνοδος
Ο αρθρογράφος της Σαμπάχ, Μπουρχανεττίν Ντουράν αναφερόμενος σήμερα στην επικείμενη σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου γράφει ότι και οι δύο πλευρές, Τουρκία και ΕΕ συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας ανάμεσα τους.
Υποστηρίζοντας ότι είναι η ώρα να γίνει μια στρατηγική αξιολόγηση των πολυδιάστατων σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, ο αρθρογράφος αναφέρεται στις θετικές επαφές που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ την προηγούμενη βδομάδα.
Σημειώνοντας ότι τόσο η Μέρκελ όσο, κατά παράξενο τρόπο, και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν επέδειξαν μια πιο ήπια και μετριοπαθή στάση απέναντι στην Άγκυρα γνωρίζοντας την κρίσιμη συνεισφορά της Τουρκίας στο θέμα των προσφύγων και της ασφάλειας, ο Μπουρχανεττίν Ντουράν γράφει ότι ακόμη και στα θέματα της Συρίας, της Λιβύης, της Ανατολικής Μεσογείου και του Ναγκόρνο Καραμπάχ, για τα οποία το Παρίσι είχε αντίθετη άποψη, τώρα φαίνεται να είναι ευχαριστημένο από τα βήματα που γίνονται σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι μια εποικοδομητική προσέγγιση από όλες τις πλευρές, θα ήταν προς όφελος όλων.
Φιλελεύθερος