Τα ενθαρρυντικά ευρήματα για τον κτηνοτροφικό τομέα καταγράφηκαν σε πειράματα διατροφής που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών, στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, σε κοτόπουλα, πρόβατα και χοιρίδια λίγων ημερών.«Το κόστος παρασκευής ενσιρώματος καλαμποκιού εμπλουτισμένο με υποπροϊόντα οινοποιίας – στέμφυλα είναι χαμηλό και έτσι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για πολλαπλά οφέλη στην ζωική παραγωγή και στην αγροτική οικονομία», αναφέρει στην Agrenda ο κ. Κουρέτας.Εστιάζοντας στα οφέλη που προέκυψαν από τους πειραματισμούς είπε ότι «σε σχέση με την αντιοξειδωτική δράση του ζώου, η εμπλουτισμένη ζωοτροφή ήταν κατά δυο φορές περίπου πιο δραστική από την κοινή, που σημαίνει πως παρουσίασε, δηλαδή, μεγαλύτερη ικανότητα εξουδετέρωσης ριζών».Αναφορικά με την επίδραση του εμπλουτισμένου σιτηρεσίου στο βάρος των ζώων, ο καθηγητής τόνισε πως η σημαντικότερη μεταβολή υπήρξε στα χοιρίδια, στα οποία αυξήθηκε σημαντικά κατά 23,7% από την αρχή μέχρι το τέλος της χορήγησης της ζωοτροφής, ενώ στα πρόβατα μπορεί να μη μεταβλήθηκε συνολικά, ωστόσο, κατά την περίοδο του μερικού απογαλακτισμού τους, αυξήθηκε δύο φορές περισσότερο, σε σχέση με τα πρόβατα που έλαβαν το κοινό σιτηρέσιο.Ιδιαίτερα σημαντικά χαρακτηρίζονται, επίσης, τα ευρήματα που έχουν να κάνουν με την εκτίμηση για την εντερική μικροβιακή χλωρίδα των ζώων, καθώς όσα σιτίστηκαν με την εμπλουτισμένη ζωοτροφή «είδαν» να μειώνεται κατά 30% η ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών και να ενισχύεται κατά 25% η ανάπτυξη των προβιοτικών βακτηρίων, γεγονός που, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής Κουρέτας, βελτίωσε την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την πέψη της ζωοτροφής.Βελτίωση, όμως, καταγράφηκε και στην ποιότητα του κρέατος, ιδίως του χοιριδίων και των προβάτων, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης των λιπαρών οξέων, έπειτα από τη χορήγηση της ζωοτροφής με στέμφυλα, μειώθηκε ο λόγος ω-6 και ω-3 λιπαρών οξέων στο κρέας των ζώων που την κατανάλωσαν.«Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα επίπεδα των ω-3 αυξάνονται. Αφού τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά στην ανθρώπινη διατροφή και υγεία, η αύξησή τους στο κρέας χοίρων δείχνει ευεργετική επίδραση στην ποιότητά του», εξηγεί ο κ. Κουρέτας και προσθέτει πως «παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν και για το κρέας των προβάτων έπειτα από τη λήψη τροφής εμπλουτισμένης με υποπροϊόντα οινοποίησης».
Source link
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης