Τη σκηνή με τον Γιώργο Κωνσταντίνου που προσπαθεί να περιγράψει το προφιτερόλ, στην ταινία “Χτυποκάρδια στο θρανίο”, σίγουρα τη θυμάσαι. Και δεν αποκλείεται κάποια φορά πάνω στη λαχτάρα σου να περιγράψεις το αγαπημένο γλυκό να έχεις κι εσύ χάσει τα λόγια και στο τέλος να αναφωνείς: “δεν με νοιάζει πώς το λένε. Να το φάω, θέλω”.
Κι εμείς το ίδιο. Κι επειδή συχνά έχουμε την επιθυμία για ένα προφιτερόλ – το παραδεχόμαστε το γλυκό μας αμάρτημα – βρήκαμε τη συνταγή για να το φτιάξουμε με τα ίδια μας τα χεράκια. Και έτσι, όποτε θα έχουμε τη λαχτάρα για ένα προφιτερόλ, θα το έχουμε στο σπίτι μας.
Υλικά
Για τη ζύμη:
1 κ. γλ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
1 φλ. αλεύρι
1/2 φλ. νερό και 1/2 φλ. γάλα
3 αυγά
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
1 φλ. + 3 κουταλιές γάλα
1 φακελάκι βανίλια
3 κρόκοι μεγάλων αυγών
1/4 φλ. ζάχαρη
2 1/2 κοφτές κουταλιές αλεύρι γ.ο.χ.
3 κοφτές κουταλιές κορν φλάουερ
2 κουταλάκια μπράντι
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
Για το γλάσο σοκολάτας:
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια ή τριμμένη
3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κοφτό κουταλάκι βανίλια
Εκτέλεση
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και όταν κοχλάσει, το αποσύρετε από τη φωτιά και διαλύετε μέσα τη βανίλια.
Χτυπάτε με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ξασπρίσουν.
Προσθέτετε το κορν φλάουερ και το αλεύρι και ύστερα τμηματικά το καυτό γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Επιστρέφετε το μείγμα στο κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά και το ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μετά, προσθέτετε το μπράντι. Σκεπάζετε την επιφάνειά της με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Πριν τη χρησιμοποιήσετε, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να φουσκώσει καλά και να γίνει μια μαλακή σαντιγί (μην την χτυπήσετε πολύ).
Την ενσωματώνετε στην κρέμα, ανακατεύοντας απαλά και φέρνοντας υλικό από τον πάτο στην επιφάνεια, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Για τη ζύμη:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210°C. Βάζετε το νερό με το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.
Αφήνετε το μείγμα να κοχλάσει, το αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα όλο μαζί το αλεύρι και το ανακατεύετε.
Το επιστρέφετε στη φωτιά και το ανακατεύετε μέχρι να μαζευτεί σε μπάλα και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κατσαρολιού.
Το αφήνετε να κρυώσει τόσο, που να μπορείτε να αγγίζετε άνετα τον πάτο του κατσαρολιού και ύστερα σπάζετε μέσα ένα- ένα τα αβγά, ανακατεύοντας με δύναμη κάθε φορά μέχρι να απορροφηθεί το ένα αυγό, πριν προσθέσετε άλλο.
Συνεχίζετε να χτυπάτε το μείγμα, μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και γυαλιστερή.
Στρώνετε με αντικολλητική λαδόκολλα το ταψί και τοποθετείτε τα σουδάκια, με μικρή απόσταση μεταξύ τους. Ψήνετε για 7 λεπτά.
Χαμηλώνετε το θερμοστάτη στους 180°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 περίπου λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Τα βγάζετε, τα κόβετε οριζόντια χωρίς να χωρίσουν σε δυο κομμάτια (σαν σάντουιτς) και τα επιστρέφετε στο φούρνο για 5 ακόμη λεπτά για να στεγνώσουν. Τα κρυώνετε πάνω σε σχάρα και ύστερα τα γεμίζετε με κορνέ ή ένα κουτάλι με κρέμα.
Για το γλάσο σοκολάτας:
Βάζετε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες στον περίγυρό του και την αδειάζετε πάνω στη σοκολάτα.
Ανακατεύετε καλά το μείγμα να γίνει λείο και γυαλιστερό και το αφήνετε να κρυώσει λίγο, όχι όμως να πήξει.
Περιχύνετε κάθε προφιτερόλ με 1 κουταλάκι γλάσο.
Διαβάστε επίσης
Εσύ έχεις δοκιμάσει κέικ μήλου με γλάσο λεμονιού; – Θα το λατρέψεις, σίγουρα!
Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες baby και μυρωδικά
Το συστατικό που κάνει τα κεφτεδάκια ζουμερά και αφράτα – Δεν πάει ο νους σας ποιο είναι αυτό!