Σουτζουκάκια… ένα δημοφιλές παραδοσιακό φαγητό, γνωστό σε όλο το κόσμο, αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους. Τα σουτζουκάκια, όπως αποκαλύπτουν και το όνομά τους, έχει ανατολίτικη προέλευση και ιπροέρχεται από τη λέξη «Sujuk», μια λιχουδιά σαν λουκάνικο στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Στην Ελλάδα, τα έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες, μαζί με τις γαστρονομικές τους παραδόσεις, με όλα τα υπέροχα καρυκεύματα και τα βότανα που μαγείρευαν. Δεν φτιάχνονται όμως με λουκάνικα αλλά με μοσχαρίσιο ή ανάμικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά.
Το “κλειδί” για την επιτυχία τους είναι η σωστή αναλογία των μπαχαρικών και των βοτάνων, που με λίγο ούζο ή ρακί ανεβάζει τη γεύση σε ένα άλλο επίπεδο. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ), για πικάντικα, μυρωδάτα σουτζουκάκια, με πλούσια υπέροχη σάλτσα ντομάτας που σίγουρα θα απολαύσετε. Δοκιμάστε τα!!!
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 500 γρ. χοιρινό κιμά
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 αυγά
- 5-6 φέτες ψωμί του τοστ, μουλιασμένο και πολύ καλά στυμμένο
- 30-40 ml ούζο ή ρακί (προαιρετικά)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του
- 3/4 μικρό ματσάκι δυόσμο
- 1½ κοφτή κ.σ. κύμινο σκόνη
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- ¼ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1½ κ.σ. αλάτι
- 1-2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι (σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το αλεύρωμα
- 200-300 ml ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο επιλογής σας για το τηγάνισμα
- Για τη σάλτσα
- 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες στα 4
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½-1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- 300 ml χυμός ντομάτας passata
- 1 κοφτή κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
- ρύζι μακρύκοκκο ή Μπασμάτι (συνταγή εδώ) για συνοδευτικό
Εκτέλεση συνταγής
- Ρίχνετε σε ένα μούλτι το ελαιόλαδο, τις 4 σκελίδες σκόρδο, το 1 ματσάκι μαϊντανό και το δυόσμο και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν και έχετε μια λεία πάστα. Ρίχνετε τη πάστα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε τα αυγά, το ούζο και όλα τα μπαχαρικά και ζυμώνετε καλά το μείγμα.
- Μετά προσθέτετε στο μπολ το ψωμί, ζυμώνετε να ενσωματωθεί καλά, ρίχνετε και τα 2 ειδών κιμά, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε για αρκετή ώρα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 30 λ. Μετά πλάθετε το μείγμα σε ελαφρώς μακρόστενα σουτζουκάκια και τα αλευρώνετε.
- Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και τηγανίζετε τα σουτζουκάκια μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε σε δίσκο με απορροφητικό χαρτί για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι.
- Για τη σάλτσα: Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε τις ντομάτες, τις 2 σκελίδες σκόρδο και το ½ ματσάκι μαϊντανό και τα πολτοποιείτε μέχρι να έχετε μια λεία πάστα. Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, 5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα.
- Προσθέτετε τη πάστα από το μπλέντερ, το χυμό Passata, τη ρίγανη, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι (προαιρετικά και λίγο τσίλι), ανακατεύετε καλά, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 10 λ. Μετά προσθέτετε και τα σουτζουκάκια, ανακινείτε τη κατσαρόλα να καλυφθούν με τη σάλτσα, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 15-20 λ, ανακινώντας περιστασιακά τη κατσαρόλα.
- Για το συνοδευτικό: Παράλληλα με τα σουτζουκάκια φτιάχνετε το πιλάφι με το μακρύκοκκο ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ή το ρύζι μπασμάτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Σερβίρετε ζεστό το ρύζι με τα ζεστά σουτζουκάκια γαρνιρισμένα με λίγα φρέσκα φύλλα μαϊντανού και καλή σας όρεξη.
21/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σουτζουκάκια πικάντικα και μυρωδάτα με πιλάφι