Σουπιές με ρύζι. Ένα πολύ νόστιμο, νηστίσιμο, υγιεινό φαγητό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια απλή και εύκολη Μικρασιάτικη συνταγή για ένα εξαιρετικό πιάτο με μυρωδάτες κοκκινιστές γλυκοφάγωτες σουπιές με ρύζι σε σάλτσα ντομάτας αρωματισμένες με κανέλα.
Υλικά συνταγής
- 1.200 γρ. σουπιές, καθαρισμένες
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 400 γρ. ρύζι κίτρινο, μακρύκοκκο
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- 1/8 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- 130 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 12 ντοματάκια τσέρι, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε τις σουπιές, βγάζετε το κόκκαλο, χωρίζετε το κεφάλι με τα πλοκάμια και κόβετε το σώμα σε μέτρια κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τις σουπιές και τη ζάχαρη, τις καλύπτετε με νερό και τις βράζετε σε μέτρια φωτιά για 45 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τις στραγγίζετε και κρατάτε το νερό που τις βράσατε χωριστά.
- Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λ ή μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το σκόρδο, την ντομάτα και τον μαϊντανό και αφήνετε να πάρουν μία βράση.
- Στη συνέχεια ρίχνετε 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου έβρασαν οι σουπιές και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λ. Προσθέτετε τις σουπιές, πασπαλίζετε με την κανέλα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 5-6 λ.
- Προσθέτετε 2 1⁄2 φλιτζάνια από το νερό όπου έβρασαν οι σουπιές και το ρύζι, ανακατεύετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 20 λ ή μέχρι να γίνει το ρύζι. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό από αυτό που βράσατε τις σουπιές.
- Σερβίρετε τις σουπιές με το ρύζι, διακοσμείτε με τα ντοματάκια και καλή σας όρεξη!
13/04/2024
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σουπιές με ρύζι