Βάζουμε 2 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το φινόκιο στο καυτό ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 3-4’ να ροδίσουν τα κομμάτια ολόγυρα.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2’ -3’ να γυαλίσει.
Προσθέτουμε το καρότο κομμένο σε καρέ.
Προσθέτουμε τις σουπιές και σοτάρουμε 4-5’.
Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε τα υλικά.
Προσθέτουμε τον χοντροκομμένο μάραθο, τα σέσκουλα σε χοντρά κομμάτια και τα χοντροκομμένα φρέσκα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπάσει τα υλικά.
Περίπου 1/2 φλ νερό ζεστό.
Προσθέτουμε πιπέρι κι ελάχιστο αλάτι.
Βάζουμε καπάκι και μαγειρεύουμε τις σουπιές με μάραθο σε χαμηλή φωτιά για 15 – 20’ περίπου να μαλακώσουν.
Στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τις σουπιές με μάραθο, με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σβήνουμε το φαγητό κι αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο για 5-10’.
Οι σουπιές με μάραθο σερβίρονται ζεστές σαν νηστίσιμο μεσημεριανό ή κρύες, σαν μεζές για τσίπουρο και σούμα.