[*][*]
Υπέροχα, πανεύκολα, νηστίσιμα σκαλτσούνια γιατί…. κάπως έτσι φτάνουμε στη καθαρά Δευτέρα και στο Πάσχα και κάποιοι από εμάς νηστεύουμε. Η νηστεία είναι μια πολύ καλή αφορμή για να φτιάξουμε τα σκαλτσούνια μας και να τα προσφέρουμε στους αγαπημένους μας. Μια ακόμα συνταγή απ” τα κιτάπια της γιαγιάς του Νικ. Τσελεμεντέ με σίγουρη επιτυχία.
Υλικά συνταγής
- Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- 1 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
- 1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- Για τη γέμιση:
- 1 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα χονδροκομμένη
- 1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
- 1 μήλο τριμμένο
- 100-150 γρ. μαρμελάδα μήλου ή μαρμελάδα φράουλας ή άλλη της αρεσκείας σας
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- ½-1 κ.γ. γαρύφαλλο
- ½-1 κ.γ. κανέλα
- ζάχαρη άχνη και κανέλα σκόνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μπολ βάζετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε. [Αντί για τις προανεφερόμενες μαρμελάδες μπορείτε να βάλετε ότι μαρμελάδα έχετε στο ψυγείο σας ή γλυκό κουταλιού. Αν δεν έχετε τίποτα από αυτά προσθέστε και άλλο 1 μήλο].
- Ανακατεύετε απαλά όλα τα υλικά και τα αφήνετε στην άκρη να ομογενοποιηθούν τα αρώματά τους και οι γεύσεις τους.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι (κρατείστε 1 κούπα), προσθέτετε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνετε με το χέρι ή το ειδικό εργαλείο του μίξερ μέχρι να πετύχετε μια λεία ζύμη. Η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή και εύπλαστη γι” αυτό θα προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που κρατήσατε μέχρι να αποκτήσετε τη ζύμη που θέλετε.
- Παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη, πλάθετε σε μπάλες και ανοίγετε φύλλα με πλάστη, πάχους 3 εκ. περίπου, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με ένα στρογγυλό κουπ-πατ ή με το πιατάκι από ένα φλιτζάνι, κόβετε τα φύλλα σε στρογγυλά κομμάτια.
- Παίρνετε με ένα κουταλάκι του γλυκού μια μικρή ποσότητα της γέμισης και τη τοποθετείτε στην άκρη κάθε κομματιού. Διπλώνετε σαν να φτιάχνετε ένα μισοφέγγαρο . Κολλάτε τις άκρες της ζύμης για να μην ανοίξουν. [*]
- Τα τοποθετείτε σε καλά λαδωμένο αντικολητικό ταψί και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20-25 λ περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
[*] Για να κολλήσετε στις άκρες τη ζύμη για να γίνουν μισοφέγγαρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο μέλι ή μαρμελάδα, που θα αλείφετε με πινελάκι.
22/04/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σκαλτσούνια
[*]Source link