Έχεις ακουστά την αγαύη αλλά δεν γνωρίζεις αν είναι ιδανική για τη δική σου διατροφή; Για να ξεμπλεχτείς και να διακρίνεις εκείνο το υποκατάστατο που ταιριάζει πιο πολύ στη δική σου διατροφή, διάβασε παρακάτω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται να έχεις.
Τι είναι;
Είναι αιωνόβιο κακτοειδές φυτό, πολύ γνωστό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο Μεξικό, μιας και το συναντάμε περισσότερο στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από λειψυδρία και ζεστό κλίμα. Άλλωστε είναι ένα από τα βασικά συστατικά παραγωγής του εθνικού τους ποτού, της τεκίλας!
Το σιρόπι αυτού του φυτού όμως έχει αγαπηθεί τις τελευταίες δεκαετίες από πολλούς αφού διαθέτει μία γλύκα.
Ως υποκατάστατο της ζάχαρης
Μας την θυμίζει, χωρίς όμως να την ακολουθούν και τα «κακά» της.
Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν επιστήμονες της υγείας και της διατροφής, στην προσπάθειά τους να βρουν υποκατάστατα της και κυρίως λιγότερο βλαβερά για τον οργανισμό μας και την υγεία μας στοιχεία, ανέδειξαν την αγαύη και τα οφέλη της στη διατροφή μας. Ένας πολύ σημαντικός λόγος που έχει επιλεχθεί ως υποκατάστατο της μάλιστα είναι το γεγονός ότι περιέχει κυρίως φρουκτόζη και λιγότερη γλυκόζη και άρα είναι περισσότερο φιλική προς τα άτομα που ταλαιπωρούνται με τον διαβήτη.
Σύγκριση
Αν συγκρίνει κανείς το σιρόπι της, θα δει βάσει μελετών, ότι περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά. Ο σημαντικότερος όμως λόγος που θεωρείται μία πιο υγιεινή επιλογή είναι πως σημειώνει πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη*. Ενδεικτικά, ο γλυκαιμικός δείκτης της είναι 12, του μελιού 58 και της άσπρης ζάχαρης 65.
Αυτό όμως δεν καθιστά το σιρόπι αγαύης το ιδανικότερο υποκατάστατο αφού περιέχει υψηλές ποσότητες φρουκτόζης. Η περιεκτικότητα της βρίσκεται σε ποσοστό 85%, πολύ υψηλότερο δηλαδή από την άσπρη ζάχαρη. Γενικότερα πάντως, το σιρόπι της είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη και άρα με μικρότερη ποσότητα μπορούμε να κερδίσουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Η αγαύη και οι συνταγές της
Πέρα από υποκατάστατο είναι λες και είναι φτιαγμένο για πολλές νόστιμες γλυκές ή αλμυρές συνταγές. Έτσι, θα δούμε πως πολλοί την επιλέγουν για να δώσει γεύση στις τηγανίτες και τις κρέπες, τα Pancakes, τα κέικ, τις μπάρες δημητριακών ή και στις σαλάτες και τις σάλτσες που συνοδεύουν εξαίσια τα κρεατικά μας.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως και τον καφέ αλλά και τα φανταστικά καλοκαιρινά κοκτέιλ στα οποία η προσθήκη της αγαύης είναι πλέον must!
Τελικά είναι καλύτερο το σιρόπι;
Δεν είναι τίποτα άλλο από φυτικό υποκατάστατο και δεν παύει όμως να παραμένει ένα ακόμα γλυκαντικό. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε αρκετά φειδωλοί στη χρήση του και να την καταναλώνουμε με μέτρο όπως όλα τα υπόλοιπα. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή του διατροφολόγου μας που γνωρίζοντας τις ανάγκες του διατροφολογίου μας θα μας συμβουλέψει για τη σωστή χρήση των γλυκαντικών στη διατροφή μας.
Ο συνεργάτης μας και διατροφολόγος Τάσος Παπαλαζάρου, μας λέει ότι:
Υπάρχουν πλέον πολλά φυσικά γλυκαντικά με τα οποία μπορούμε να γλυκάνουμε τα τρόφιμα χωρίς την προσθήκη ζάχαρης! Ένα από τα πιο γνωστά, είναι το σιρόπι αγαύης.