Γράφει ο Ηλίας Μπέλλος
Σε ντόμινο πωλήσεων στοιχείων του ενεργητικού του ομίλου του, που ενδέχεται υπό προϋποθέσεις να περιλάβει και τη συμμετοχή με 33% στον Αστέρα Βουλιαγμένης, έχει οδηγηθεί ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος Φερίτ Σαχένκ υπό το βάρος της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, που διόγκωσε την αξία του χρέους του σε ξένο συνάλλαγμα, αλλά και της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, η οποία επηρεάζει τις δραστηριότητές του στον τουρισμό και όχι μόνο.
Ο Φερίτ Σαχένκ διά του ομίλου του Dogus ελέγχει το 33% του σχήματος που έχει υπό την ιδιοκτησία του τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Υπενθυμίζεται πως η holding «Αστήρ Παλάς» ανήκει σε επενδυτικό κεφάλαιο της AGC Equity Partners, η μετοχική σύνθεση της οποίας περιλαμβάνει, εκτός από τον τουρκικό όμιλο Dogus, κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από το Αμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ και άλλα αραβικά κεφάλαια.
Η αξία του Αστέρα Βουλιαγμένης εκτιμάται από πηγές της αγοράς πως πλέον, και παρά την πανδημία, υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ μετά και την πρόσφατη ολοκλήρωση της πώλησης τριών από τα 13 οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί προς ανάπτυξη υπερπολυτελών κατοικιών στη χερσόνησο, έναντι ποσού της τάξεως των 110 εκατομμυρίων ευρώ. Με αναγωγή αυτού του τιμήματος στο σύνολο των οικοπέδων προκύπτει αξία κοντά στο 0,5 δισεκατομμύριο, ενώ επιπλέον το συγκρότημα διαθέτει δύο υπερπολυτελή ξενοδοχεία και μαρίνα σε ένα από τα επιβλητικότερα σημεία της Μεσογείου.
Κύκλοι που επικαλούνται καλή γνώση των σκέψεων και των προθέσεων του Τούρκου δισεκατομμυριούχου σημειώνουν πως η εν λόγω συμμετοχή αποτελεί μία από αυτές που θα ήθελε να μην αναγκαστεί να πωλήσει. Επιπλέον, «η ιδιοκτήτρια του Αστέρα εταιρεία είναι με τέτοιο τρόπο και καθεστώς δομημένη, που η επιμέρους πώληση συμμετοχής σε άλλο μέρος, εκτός των άμεσων συνεταίρων, είναι επιεικώς λίαν περίπλοκη», εξηγούν άριστα ενημερωμένες πηγές.
Πλην όμως ο όμιλος του Φερίτ Σαχένκ, που –όπως έγινε γνωστό χθες– πώλησε και τις υπόλοιπες μαρίνες της D-Marine συμφερόντων του στη CVC Capital Partners, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλο αριθμό τραπεζών προκειμένου να αναδιαρθρώσει ξανά δανεισμό του, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μόλις πέρυσι τον Απρίλιο είχε ρυθμίσει. Στο πλαίσιο εκείνης της συμφωνίας, σύμφωνα με το Bloomberg, είχε αποδεχθεί να προβεί σε πωλήσεις ενεργητικού της τάξεως των 800 εκατομμύριων ευρώ προκειμένου να κλείσει μέρος των υποχρεώσεών του και να μετακυλήσει τις υπόλοιπες. Εκτοτε η αξία της τουρκικής λίρας έναντι δολαρίου και ευρώ έχει υποχωρήσει δραστικά. Λίγο πριν από εκείνη τη συμφωνία του Απριλίου 2019, ο όμιλος Dogus είχε ήδη πωλήσει το 50% της κοινοπραξίας που είχε με την ΤΕΜΕΣ, μέσω της οποίας ήλεγχαν το ξενοδοχείο Hilton, στην ΤΕΜΕΣ και σε συνεργάτες της.
Φέτος, στις αρχές του έτους, η CVC Capital Partners, γνωστή στην Ελλάδα από τις εξαγορές μεγάλων νοσοκομείων και εσχάτως από την πρότασή της για εξαγορά της Vivartia, αγόρασε όλες τις μαρίνες που ήλεγχε ο όμιλος Dogus μέσω της D-Marine στη Μεσόγειο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ετσι, στην αγορά πυκνώνουν πλέον ξανά οι πληροφορίες περί ενδεχόμενης πώλησης και της συμμετοχής του στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Το σενάριο της αναζήτησης αγοραστή είχε κυκλοφορήσει πρώτη φορά στις αρχές του 2019 και μάλιστα με τίμημα της τάξεως των 270 εκατομμυρίων. Οπως προαναφέρθηκε, όμως, η συμμετοχή στον Αστέρα είναι «μπλοκαρισμένη» ή για άλλους «προστατευμένη» (π.χ. από αναγκαστική εκτέλεση των πιστωτών της Dogus) από τη φύση της κοινοπραξίας και μόνον οι άλλοι εταίροι, δηλαδή τα αραβικά επενδυτικά κεφάλαια, θα μπορούσαν με σχετική ευκολία να προχωρήσουν σε εξαγορά της εφόσον ενδιαφέρονται.
ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr