Πεντανόστιμες σαρδέλες στο φούρνο με υπέροχη μυρωδάτη κρούστα με σκόρδο, λεμόνι, μουστάρδα, μαραθόσπορο, ρίγανη, δεντρολίβανο και πάπρικα. Πώς να μην είναι μυρωδάτη; Μια απλή και εύκολη συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου για ένα πεντανόστιμο και υγιεινό πιάτο που σίγουρα θα απολαύσετε στο καθημερινό οικογενειακό σας τραπέζι και όχι μόνο.
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες
- Για τη κρούστα
- 90 ml ελαιόλαδο (60+30 ml χωριστά)
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1½ κ.σ. μουστάρδα, πικάντικη
- 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 2 κ.σ. μαραθόσπορος, καλά κοπανισμένος (σε όλα τα μπαχαράδικα)
- 2 κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1/2 κ.γ. δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. πάπρικα πικάντικη
- 2 κ.γ. κρεμμύδι αποξηραμένο και τριμμένο (το βρίσκουμε συσκευασμένο σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα μπαχαρικά – είναι τέλειο για την κρούστα!)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 220 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνετε τα 60 ml από το ελαιόλαδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη κρούστα και τα ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε και τις σαρδέλες μέσα στο μείγμα και τις ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας μέχρι να καλυφθούν καλά από το μείγμα.
- Με τα υπόλοιπα 30 ml ελαιόλαδο λαδώνετε ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις σαρδέλες σας, σε μια στρώση, τη μια δίπλα στην άλλη και απλώνετε στη στη βάση του τις σαρδέλες. Τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν και σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα στην επιφάνειά τους. Τις συνοδεύετε με σαλάτα με βραστά ή ωμά λαχανικά και φρέσκο ψωμί.
06/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σαρδέλες στο φούρνο με μυρωδάτη κρούστα