Σαν σήμερα, πριν 17 χρόνια σε μία μαγευτική τελετή έναρξης στο ΟΑΚΑ, σηματοδοτήθηκε η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στο “σπίτι” τους, την Ελλάδα.
Το ημερολόγιο δείχνει 13/8/2004, ημέρα Παρασκευή. Η καρδιά της Ελλάδας και του αθλητισμού χτυπάει στην Αθήνα. Η τελετή έναρξης των της 28ης Σύγχρονης Ολυμπιάδας είναι έτοιμη να ξεκινήσει και τα βλέμματα των τηλεθεατών από άκρη σε άκρη του κόσμου είναι στραμμένα στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας.
Η γιορτή ξεκινάει με μία αντίστροφη μέτρηση 28 δευτερολέπτων (ένα για κάθε έναν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκε μέχρι την τελευταία φορά που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα το 1896) υπό ήχους που δίνουν το ρυθμό ενός ενισχυμένου χτύπου της καρδιάς.
Στο μηδέν της αντίστροφης μέτρησης εμφανίζονται στο στάδιο περίπου 400 νταούλια τα οποία κρατούν τον ρυθμό ζωντανό. Οι εκφωνήτριες καλωσορίζουν τον κόσμο «στην γιορτή της Αθήνας!» και τα πάντα δείχνουν έτοιμα για την έναρξη μιας ιστορικής από κάθε έννοια τελετής έναρξης.
Από τα μεγάφωνα του σταδίου ακούγεται δυνατά το αξέχαστο μήνυμα: «Ολυμπιακοί Αγώνες καλώς ήρθατε σπίτι σας! Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα!!!».
Ο ήχος 47 μπουζουκιών κατακλύζει το γήπεδο και το συγκινητικό ζεϊμπέκικο του Σταύρου Ξαρχάκου δίνει ελληνική χροιά και μελωδία σε μία μοναδική στιγμή που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη όποιου την παρακολουθεί.
Στη συνέχεια, τα πάντα κύλησαν ομαλά βάσει προγράμματος. Στο πρόγραμμα, σε μία ανάμειξη με το παρόν, συμμετείχαν και σπουδαίοι ξένοι καλλιτέχνες των ημερών όπως η Ισλανδή τραγουδίστρια Bjork και ο Ολλανδός Dj Tiesto ο οποίος βρισκόταν στα ηχεία καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης των αθλητών. Η φλόγα άναψε με εντυπωσιακό τρόπο από τον Νίκο Κακλαμανάκη με τον γιγάντιο στύλο που θα κρατούσε τη φλόγα να χαμηλώνει στο ύψος του αθλητή.
Το άκρως μαγευτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο ΟΑΚΑ έχει ανακηρυχθεί ως η καλύτερη Τελετή Έναρξης όλων των εποχών μέχρι σήμερα!
Η ιστορική τελετή εκθειάστηκε για την πολιτισμική της δύναμη και την ποιητική της αρμονία. Οι υπεύθυνοι της παρουσίασης κατάφεραν να αναδείξουν χιλιάδες χρόνια ιστορίας σε ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο. Ένα «ζωντανό μουσείο», όπως χαρακτηρίστηκε, το οποίο πέρασε μπροστά από τις οθόνες μας. Με αυτή την άκρως πετυχημένη και αρμονική σύνδεση με το παρελθόν και τον ασυναγώνιστο ιστορικό πλούτο της χώρας μας, δύσκολα θα βρεθεί άλλη τελετή να ξεπεράσει την συγκίνηση της Αθήνας 2004.
Οι αριθμοί των αγώνων
Στο Ολυμπιακό Στάδιο, μπροστά σε 70.000 θεατές συνέβη η γιορτή που συνέλαβε και σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.
Συνολικά, 10.625 αθλητές από 201 εθνικές αποστολές, 5.501 προπονητές, 4.648 εθελοντές συμμετείχαν στους αγώνες. Υπήρξαν 301 τελετές απονομής μεταλλίων από 28 διαφορετικά αθλήματα.
Η Ελλάδα θα ζήσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η χώρα μας τελείωσε του αγώνες με 16 συνολικά μετάλλια, 6 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα.
Η τελετή έναρξης σε νούμερα
2.162 – Κυβικά μέτρα νερού για να γεμίσει η λίμνη
6 – Ώρες για να γεμίσει η λίμνη
3 – λεπτά για να αδειάσει η λίμνη
10 – Βαλβίδες αποχέτευσης, διαμέτρου μισού μέτρου
370 – Ηχεία σε όλο το στάδιο
480 – Ενισχυτές
320 – Ώρες ηχογραφημένης μουσικής
37.000 – μέτρα συρματόσχοινου για την δημιουργία του spidernet
72 – Τροχαλίες που ελέγχονταν μέσα από H/Y για την μεταφορά των σκηνικών
22.500 – κιλά που μπορούσαν να αντέξουν τα συρματόσχοινα
450 – κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για την δημιουργία των φλεγόμενων ολυμπιακών κύκλων
58 – μέτρα η διάμετρος κάθε Ολυμπιακού κύκλου που σχηματίστηκε στο νερό
31 – Χώρες από τις οποίες προήλθαν οι εθελοντές
700.000 – Μπουκάλια νερού χρησιμοποιήθηκαν στις πρόβες
7.152 – Ζευγάρια κάλτσες
4.000 – Ζευγάρια παπούτσια
2.500 – Κρεμάστρες
15.000 – μέτρα κλωστής
10.000 – μέτρα υφάσματος για τα κουστούμια της τελετή
Η δημιουργική ομάδα
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Συνδημιουργία-Σύλληψη Μουσικού Σεναρίου: Γιώργος Κουμεντάκης
Σκηνογράφος: Λίλη Πεζανού, Σχεδιασμός και Διεύθυνση Φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ, Συνδημιουργία και Διεύθυνση Φωτισμού: Robert Dickinson, Διεύθυνση Φωτισμού: Ted Wells, Διεύθυνση Κινούμενων Κεφαλών: Andy O’ Reilly, Χορογράφος: Αγγελική Στελλάτου, Χορογράφος Αγωνιστικού Χώρου και Χαρτογράφος: Wanda Rokicki, Χορογράφος Πλήθους-Παρέλαση Αθλητών: Doug Jack, Σχεδιασμός Κοστουμιών: Σοφία Κοκοσαλάκη, Σκηνοθέτις-Παραγωγός Βίντεο: Αθηνά Τσαγγάρη, Κείμενα: Λίνα Νικολακοπούλου, Πυροτεχνήματα: Christophe Bertonneau, Εικαστική σύλληψη και σκηνοθεσία: Άγγελος Μέντης, Επιμελήτρια Κοστουμιών και Σκηνικού Χώρου: Ελένη Μανωλοπούλου, Επιμελήτρια-Σχεδιασμός Ζωγραφικής Σκηνικών και Κοστουμιών: Μαρία Ηλία.
Ολόκληρη η τελετή σε υψηλή ανάλυση ανέβηκε πέρυσι στο επίσημο κανάλι των Ολυμπιακών Αγώνων και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:
Πηγή: sportime.gr