Διαλέγουμε πομοντόρια, μακρόστενες ντομάτες, ή άλλη ποικιλία με πλούσια και σφιχτή σάρκα.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις καψαλίζουμε σε ανοιχτή φλόγα για λίγα λεπτά, μέχρι να καεί ελαφρά η φλούδα τους. Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τις ξεφλουδίζουμε.
Εναλλακτικά καψαλίζουμε τις ντομάτες σε γκαζάκι ή σε σχάρα ή σε δυνατό γκριλ.
Τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες καθώς και το σκόρδο ολόκληρο.
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10′ περίπου μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι τις ντομάτες και το κλωνάρι βασιλικού.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15′ να «σπάσουν» οι ντομάτες.
Αλέθουμε τη σάλτσα στο μπλέντερ και την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Ωστόσο βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 2-3′ λιγότερο από όσο αναγράφει η συσκευασία.
Όπως στάζουν με τσιμπίδα τα βάζουμε στην σάλτσα και βράζουμε για 1-2′ ανακατεύοντας κυκλικά στο κέντρο.
Σερβίρουμε αμέσως τα μακαρόνια με σάλτσα πομοντόρο, με φύλλα βασιλικού και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποφλοιωμένες ντομάτες κονσέρβα.