Ένα γευστικό κρεμώδες γλύκισμα, που εμπεριέχει τέσσερα απλά υλικά: Ρύζι γλασέ που έχει βράσει μέσα σε γάλα, ζάχαρη και κορν φλάουρ, που χρησιμοποιείται αν θέλουμε για να δέσει πιο γρήγορα και καλύτερα το μείγμα, ενώ συνηθίζεται να το σερβίρουμε με κανέλα. Μπορούμε να το γευτούμε είτε σαν επιδόρπιο είτε ως πρωινό. Μας ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.
Ρυζόγαλο θερμίδες
Περιέχει περίπου 111 θερμίδες ανά 100 gr.
Θρεπτικά συστατικά
Ένα επιδόρπιο που δίνεται συνήθως σε παιδιά, γευστικό και με πολλές θρεπτικές ιδιότητες. Αποτελεί επίσης ιδανική τροφή γι’ αυτούς που αθλούνται, διότι μετά την προπόνηση, ωφελεί όλους τους μυς του σώματος. Το ρυζόγαλο προσφέρει στον οργανισμό σημαντικές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Β1 και Β2, καθώς και κάλιο, μαγνήσιο και άλλα μέταλλα. Το ρύζι είναι θαυμάσια πηγή υδατανθράκων και το γάλα περιέχει άφθονη πρωτεΐνη και ασβέστιο, τα οποία συμβάλλουν στην αναπλήρωση του γλυκογόνου, που ελαττώνεται στους μύες μετά την άσκηση. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση σε όποιον το γευτεί είναι η υφή του. Από τη μια είναι κρεμώδες και ταυτόχρονα τραγανό από τους κόκκους ρυζιού. Μπορεί να σερβιριστεί ζεστό, ή κρύο ανάλογα κάθε φορά με τις γευστικές μας προτιμήσεις. Όπως και να έχει όμως, το συμπέρασμα είναι ότι θα αφήσει ικανοποιημένους ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες.
Η προέλευση του ρυζόγαλου
Η ιστορία του μακρά, η ακριβής προέλευσή του όμως δεν έχει εξακριβωθεί. Άλλοι υποστηρίζουν πως είναι γαλλική, και εμφανίστηκε κοντά στον 8ο αιώνα, ενώ στην ελληνική επικράτεια διαδόθηκε μετά την επανάσταση του 1821 από τους Γάλλους μισθοφόρους μαζί με άλλα γλυκά της Χώρας τους. Άλλοι πάλι θεωρούν πως έχει τις ρίζες του στην Ανατολή και συγκεκριμένα στη Μικρά Ασία, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθει στην Ελλάδα με την μετακίνηση των προσφύγων του 1922.
Το Ελληνικό ρυζόγαλο
Στην Ελλάδα έγινε γνωστό από τους Πολίτες πρόσφυγες που κατείχαν τη συνταγή η όποια έχει μείνει αναλλοίωτη έως σήμερα. Τα παλιότερα χρόνια οι νοικοκυρές στην ύπαιθρο το παρασκεύαζαν από το περισσευούμενο γάλα της φάρμας τους ενώ στις πόλεις το έβρισκε κανείς σε μικρά παντοπωλεία. Τώρα πια το ρυζόγαλο παράγεται από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και διατίθεται σε όλα τα super market.