Έφτασε η εποχή της φράουλας και το ιδανικό είναι να την γιορτάσουμε φέτος με μια υπέροχη και εύκολη συνταγή για ένα αφράτο κέικ ρολό, γεμιστά με μια υπέροχη αφράτη κρέμα τυριού με μαρμελάδα φράουλας. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα γλύκισμα που παρότι είναι πανεύκολη στη παρασκευή της, το αποτέλεσμα οπτικά αλλά και γευστικά είναι τόσο εντυπωσιακό. Ένα γλύκισμα που λιώνει εντελώς στο στόμα σας, με αφράτο κέικ βανίλιας και μια απίστευτη γέμιση κρέμας τυριού με σπιτική φράουλα βανίλιας, σερβιρισμένο με φρέσκες φράουλες. Φτιάξτε αυτό το ρολό και να είστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιάσετε την οικογένειά σας και τους επισκέπτες σας!
Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Υλικά συνταγής
- Για το κέικ
- 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 4 αυγά
- 3/4 φλ. τσαγιού (150 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.σ. σπορέλαιο
- Για την μαρμελάδα γέμισης
- 300 γρ. ώριμες φρέσκες φράλουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 1/4 φλ. τσαγιού (50 γρ.) ζάχαρη
- 1 κ.σ. νερό
- Για το τυρί κρέμας γέμισης
- 250 γρ. μαλακό τυρί κρέμας μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. τσαγιού (240 γρ.) κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, παγωμένη
- 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Για το γαρνίρισμα
- ζάχαρη άχνη
- φρέσκες φράουλες
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη μαρμελάδα φράουλας: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε τις φράουλες σε κομματάκια μαζί με τη ζάχαρη και το νερό και τα σιγοβράζετε, ανακατεύοντας περιστασιακά με ξύλινη κουτάλα και πιέζοντας τις φράουλες με το πίσω μέρος της κουτάλας για να επιταχύνετε την διαδικασία πολτοποίησης της φράουλας.
- Μετά από 15-20 λ σιγοβράσιμο, όταν θα “πολτοποιηθούν” σχεδόν οι φράουλες και πήξει η μαρμελάδα, την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς πριν τη χρησιμοποιήσετε. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το κέικ.
- Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί 30×40 εκ. και το αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, τα ανακατεύετε καλά με σύρμα και τα αφήνετε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αυγά, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι το χρώμα του μείγματος γίνει σαν το κίτρινο του λεμονιού και αφρατέψει πολύ καλά. Προσθέτετε το σπορέλαιο, χτυπάτε για λίγο και μετά προσθέτετε το μείγμα αλευριού, σταδιακά, λίγο τη φορά, χτυπώντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Στη συνέχεια αδειάζετε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και το απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση του. Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος της σπάτουλας θα σας βοηθήσει να απλωθεί το μείγμα καλά και ισομερώς και στις γωνίες του ταψιού. Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρή.
- Παίρνετε μια πετσέτα κουζίνας και την πασπαλίζετε γενναιόδωρα με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Αυτό θα βοηθήσει το κέικ να μην κολλήσει στην πετσέτα. Μόλις βγάλετε το κέικ από το φούρνο το αναποδογυρίζετε αμέσως, ζεστό όπως είναι, πάνω στη πετσέτα. Αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος και το πασπαλίζετε αμέσως με ζάχαρη άχνη.
- Ενώ είναι ακόμα ζεστό τυλίγετε το κέικ στην πετσέτα. Το τύλιγμα πρέπει να το κάνετε ενώ ακόμα το το κέικ είναι ζεστό διαφορετικά θα “σπάσει”. Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει τελείως και πάρει το σχήμα του ρολού (δείτε στο βίντεο όλη την διαδικασία του τυλίγματος).
- Για το τυρί κρέμας γέμισης: Σε ένα μπολ, ρίχνετε το μαλακωμένο τυρί κρέμας μαζί με την ζάχαρη άχνη και την βανίλια και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν και αφρατέψουν καλά. Σε άλλο καθαρό μπολ ρίχνετε την κρύα κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε με καθαρό μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να “στέκεται” και “κάνει κορυφές”.
- Μια μια μαρίζ μεταφέρετε σταδιακά τη σαντιγί μέσα στο μπολ με το μείγμα τυριού, και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματώνετε μετά από κάθε προσθήκη. Μετά ξετυλίγετε το κέικ και με μια σπάτουλα απλώνετε επάνω ομοιόμορφα την μαρμελάδα φράουλας.
- Πάνω από τη στρώση μαρμελάδας απλώνετε, με καθαρή σπάτουλα, ισομερώς τη κρέμα τυριού και τυλίγετε το κέικ από τη πλευρά που το είχατε ήδη διπλωμένο (δείτε στο βίντεο). Βάζετε το ρολό σας στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα και μετά το σερβίρετε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη, γαρνιρισμένο με φρέσκες φράουλες. Απολαύστε το!
Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
04/04/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ρολό φράουλας γεμιστό με αφράτη κρέμα τυριού και μαρμελάδα (Video)