Πεντανόστιμο, λαχταριστό ρολό κοτόπουλου γεμιστό με υπέροχη γέμιση με γραβιέρα, ζαμπόν καπνιστό και λαχανικά ψημένο στο φούρνο με μελωμένες πατατούλες. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα εξαιρετικό στη γεύση και την εμφάνιση πιάτο για να το σερβίρετε στα επίσημα, και όχι μόνο, τραπέζια σας. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 1 κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο (ζητήστε το από τον κρεοπώλη σας να το ξεκοκαλίσει)
- αλάτι πιπέρι
- Για τη γέμιση
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 200 γρ. ζαμπόν καπνιστό, σε φέτες
- 150 γρ. κασέρι, σε στικς
- 2 καρότα μέτρια, σε μικρούς κύβους
- 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες φέτες ή κύβους
- 2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κοφτό κ.γ. ρίγανη
- λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τις πατάτες
- 700 γρ. πατάτες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 80 ml λευκό κρασί
- 2 λεμονιών το χυμό
- 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει ρίχνετε το ελαιόλαδο και τα καρότα και τα σοτάρετε για 3 λ ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε τη πιπεριά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 επιπλέον λ. Τα αποσύρετε από τη φωτιά τα πασπαλίζετε με τη ρίγανη, λίγο αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν καλά.
- Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε μεγάλο ξύλο κοπής με το δέρμα προς τα κάτω. Απλώνετε στην επιφάνειά του τη τριμμένη γραβιέρα φροντίζοντας να πάει παντού και από πάνω στρώνετε τις φέτες ζαμπόν και τις φέτες ντομάτας. Βάζετε το κασέρι κατά μήκος του κοτόπουλου και τέλος στρώνετε από πάνω τα σοταρισμένα λαχανικά απλώνοντάς τα ελαφρώς.
- Κλείνετε το κοτόπουλο σε σφιχτό ρόλο και είτε το δένετε με σπάγκο σε 5-6 σημεία είτε το περνάτε μέσα στο ειδικό δίχτυ που έχετε προμηθευτεί από τον κρεοπώλη σας. Το αλατοπιπερώνετε εξωτερικά και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να το χρειαστείτε.
- Για τις πατάτες: Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε κυδωνάτες. Τις πλένετε και τις μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη και τις ανακατεύετε καλά. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού το κρασί και λίγο νερό και τα χτυπάτε με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Περιχύνετε με το μείγμα μουστάρδας τις πατάτες μέσα στο μπολ και τις ανακατεύετε ώστε να καλυφθούν με το μείγμα καλά. Τις αδειάζετε σε ένα ταψί και από πάνω τοποθετείτε το ρολό κοτόπουλου. Καλύπτετε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, μειώνετε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω, και συνεχίζετε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο το φαγητό για άλλα 40-45 λ. Το ξεφουρνίζετε, αφαιρείτε το σπάγκο μαγειρικής ή το δίχτυ, το αφήνετε για 15 λ να “σταθεί” και μετά το κόβετε σε φέτες και το σερβίρετε με τις πατατούλες του. Καλή σας όρεξη!
Συνοδεύστε το φαγητό σας με τη πιο κάτω υπέροχη πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι, αβοκάντο, καρύδια και υπέροχη σος (Συνταγή εδώ)
Πηγή για το ρολό εδώ
30/12/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ρολό κοτόπουλο γεμιστό με πατάτες στο φούρνο