Πεντανόστιμο, ζουμερό ρολό κιμά γλασαρισμένο με γλυκόξινο γλάσο ντομάτας,με υπέροχες μελωμένες πατατούλες στο φούρνο. Ένα σχετικά οικονομικό φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι αλλά και εξαιρετικά ευπαρουσίαστο για τα πιο επίσημα τραπέζια σας.
Υλικά συνταγής
- Για το ρολό κιμά:
- 1 κιλό μοσχαρίσιο (ή ½ μοσχαρίσιο + ½ χοιρινό)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
- 1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 καρότο τριμμένο (προαιρετικά)
- 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένο
- 4 φέτες ψωμί του τοστ, χωρίς τη κόρα τους + τριμμένη φρυγανιά (αν απαιτηθεί)
- 2 αυγά
- 1 κοφτό κ.γ. τοματοπελτέ
- 1 κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά)
- ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο
- αλάτι πιπέρι
- Για το γλάσο ντομάτας:
- 1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 2 κ.σ. τοματοπολτός
- 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
- 3/4 φλ. τσαγιού κέτσαπ
- 1/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
- Για τις πατάτες και το ταψί:
- 6-7 πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
- 3/4 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
- ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- 1 λεμονιού ο χυμός
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για το ρολό κιμά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το καρότο πασπαλισμένα με 1 πρέζα αλάτι για 4-5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρετε από το τηγάνι σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνετε να μισοκρυώσουν.
- Σε ένα μπολάκι μουλιάζετετε το ψωμί στο γάλα και μόλις πιεί όλο το γάλα το ρίχνετε στο μπολ με το μείγμα κρεμμυδιού. Προσθέτετε και όλα τα άλλα για το ρολό και ζυμώνετε το μείγμα πολύ καλά, για αρκετή ώρα, μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 15-30 λ να ενσωματωθούν οι γεύσεις. Προσοχή στο αλάτι λόγω της παρμεζάνας.
- Για το γλάσο ντομάτας: Εν τω μεταξύ σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά.
- Για τις πατάτες: Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε κυδωνάτες και τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Τις αλατοπιπερώνετε, τις πασπαλίζετε με τη ρίγανη ή θυμάρι. Τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και με το χυμό λεμονιού και τις ανακατεύετε.
- Βγάζετε το μπολ με το μείγμα κιμά από το ψυγείο και τον ζυμώνετε πάλι καλά. Αν δεν είναι αρκετά σφιχτός για να πλάθεται και να στέκεται προσθέστε φρυγανιά τριμμένη. Τον πλάθετε σε ρολό και τον τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί (το οποίο να χωράει και τις πατάτες) και τον αλείφετε την επιφάνειά του με το μισό μείγμα γλάσου ντομάτας.
- Στρώνετε ομοιόμορφα και τις πατάτες περιμετρικά του ρολού και τις περιχύνετε με τα τυχόν υγρά του μπολ που τις ανακατέψατε. Ρίχνετε στο ταψί 1 ¾ φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό κότας και λίγο ελαιόλαδο επιπλέον πάνω στις πατάτες και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50 λ. Αν αρχίσει να “αρπάζει” γρήγορα το ρολό, το καλύπτετε με λαδόκολλα
- Μετά τα 50 λ, αλείφετε την επιφάνεια του ρολού με το υπόλοιπο γλάσο ντομάτας και γυρίζετε τις πατάτες να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Ελέγχετε αν έχουν στεγνώσει τα υγρά και προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Το βάζετε πάλι στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 25-30 λ περίπου μέχρι να γίνουν καλά οι πατάτες.
- Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε 10 λ να σταθεί και στη συνέχεια το σερβίρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος με τις πατάτες του γαρνιρισμένο με λίγα φρέσκα φύλλα μαϊντανού.
30/11/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ρολό κιμά με γλάσο ντομάτας και πατάτες στο φούρνο