Ένα αφράτο, πεντανόστιμο ρολό κιμά με αυγό και γλυκόξινη σάλτσα BBQ. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο που θα σερβίρετε στο οικογενειακό αλλά και στο τραπέζι με τους καλεσμένους και να είστε σίγουροι ότι θα κλέψει τις εντυπώσεις.
Υλικά συνταγής
- Για το ρολό
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (λάπα)
- 500 γρ. χοιρινό κιμά
- 5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα
- 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- 1 κ.σ. μηλόξυδο
- 2 αυγά
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο, χωρίς κοτσάνια)
- 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3-4 αυγά, βρασμένα για τη γέμιση
- Για τη σάλτσα BBQ
- 3/4 φλ. τσαγιού μηλόξυδο
- 1½ φλ. τσαγιού κέτσαπ
- 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 2/3 φλ. τσαγιού μέλι
- 1/2 φλ. τσαγιού νερό
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1/3 κ.γ. κύμινο
- 1 πρέζα γαρίφαλο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ρύζι πιλάφι ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας
Εκτέλεση συνταγής
- Για το ρολό: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Παράλληλα, μουλιάζετε καλά το ψωμί στο γάλα και το στραγγίζετε. Προθερμαίνετε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 4-5 λ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζετε το μείγμα τηγανιού με το κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέτετε το ψωμί που έχετε μουλιάσει και στραγγίξει καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ρολό, εκτός από τα βραστά αυγά, και πλάθετε πολύ καλά, για αρκετή ώρα το μείγμα κιμά.
- Απλώνετε μια λαδόκολλα στο πάγκο εργασίας σας και επάνω ανοίγετε τον κιμά σε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα. Τοποθετείτε κάθετα στο κέντρο του κιμά τα 3-4 αυγά στη σειρά, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους. Κλείνετε τις άκρες του κιμά ανασηκώνοντας τις λαδόκολλες, φτιάχνοντας έτσι ένα σχήμα φρατζόλας, που στο κέντρο έχει τα αυγά που πρέπει να είναι απολύτως καλυμμένα με τον κιμά.
- Πιέζετε καλά, ώστε να σιγουρευτείτε ότι έχει ενωθεί/κλείσει καλά ο κιμάς και δεν βλέπετε καθόλου τα αυγά. Τυλίγετε το ρολό καλά με τη λαδόκολλα, το μεταφέρετε σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και δίνετε σχήμα. Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
- Για τη σάλτσα BBQ: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε την σάλτσα. Προσθέτετε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα κατσαρολάκι, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία, για περίπου 10-12 λ ή μέχρι να έχετε ένα σχετικά πηχτό μείγμα.
- Μετά τη 1 ώρα ψησίματος του ρολού το αφαιρείτε από τη φόρμα, βγάζετε τη λαδόκολλα και το μεταφέρετε σε μια πιατέλα. Το περιχύνετε με τη σάλτσα και το συνοδεύετε με το ρύζι ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας που ήδη έχετε φτιάξει κατά τη διάρκεια ψησίματος του ρολού.
Πηγή
12/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ρολό κιμά αφράτο με αυγό και γλυκόξινη σάλτσα BBQ