Ένα λαχταριστό ριζότο με γαρίδες, που θα ξετρελάνει με την υπέροχη γεύση του όποιον το δοκιμάσει. Μια απλή συνταγή για ένα, πεντανόστιμο, αγαπημένο μικρών και μεγάλων πιάτο, για να το σερβίρετε, και θα γίνει ανάρπαστο, στο επίσημο αλλά και Κυριακάτικο ή καθημερινό οικογενειακό τραπέζι!
Υλικά συνταγής
- Για το ριζότο
- 250 γρ. ρύζι για ριζότο Αρμπόριο ή Καρναρόλι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 5 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
- 80 ml λευκό κρασί
- 800 ml ζωμό γαρίδας (η συνταγή πιο κάτω)
- 1 πρέζα σαφράν σε σκόνη (προαιρετικά)
- 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 1 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το ζωμό γαρίδας
- 160 γρ. κελύφη γαρίδας
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 μικρό φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1/2 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 καρότο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
- 50 ml κονιάκ (παραλείψτε το αν σερβίρετε σε παιδιά)
- 1 λίτρο ζεστό νερό
- ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα
- Για τις γαρίδες
- 250 γρ. μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες (τα κελύφη τα κρατάτε)
Εκτέλεση συνταγής
- Για το ζωμό γαρίδας: Καθαρίζετε τις γαρίδες, αφήνοντας τις ουρίτσες τους και βγάζοντας τα κελύφη και το εντεράκι τους. Τις αφήνετε στην άκρη. Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε το ελαιόλαδο και τα κελύφη από τις γαρίδες και τα σοτάρετε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα, χωρίς να ανακατεύετε συνεχώς.
- Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το φινόκιο, το κρεμμύδι, το καρότο και μαγειρεύετε για 2-3 λ ή μέχρι να καραμελώσουν. Στη συνέχεια προσθέτετε τον πελτέ, μαγειρεύετε για 1 λ ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα και σβήνετε με κονιάκ.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνετε και το νερό και σιγοβράζετε για 20-30 λ. Στη συνέχει αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιείτε το περιεχόμενο της. Το σουρώνετε σε λεπτή σίτα μαγειρικής και κρατάτε το ζωμό στην άκρη.
- Για το ριζότο: Ζεσταίνετε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τα καραμελώνετε για περίπου 4 λ. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύοντας συνεχώς το σοτάρετε για 2 λ.
- Σβήνετε με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνετε το σαφράν και το ¼ της ποσότητας του ζωμού γαρίδας. Ανακατεύοντας διαρκώς και μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση ζωμού, συνεχίζετε με την επόμενη.
- Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία για όλο το ζωμό γαρίδας. Μόλις έχει πάρει το ρύζι μια χυλώδη μορφή (πρέπει να κρατάει λίγο), αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα την παρμεζάνα, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
- Για τις γαρίδες: Μεταφέρετε τις γαρίδες σε ένα μπολ, τις πασπαλίζετε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Τοποθετείτε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει καλά, ρίχνετε τις γαρίδες και τις ψήνετε για 1 λ από κάθε πλευρά. Ανακατεύετε και σερβίρετε ζεστό το ρύζι σας με τις ψητές γαρίδες πασπαλισμένο με ξύσμα λεμονιού.
Σημείωση: Μπορείτε αντί για 160 γρ. κελύφη για το ζωμό να χρησιμοποιήσετε τα κεφάλια των γαρίδων ελαφρώς ξεπλυμένα.
Τip: Πάντα το βούτυρο και τη παρμεζάνα τα βάζετε εκτός φωτιάς για να μη βγάλουν τα λάδια τους. Το βούτυρο σας προσφέρει μια πιο κρεμώδης υφή.
Πηγή
20/02/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ριζότο με γαρίδες