Ριγκατόνι με κιμά. Ένα εξαιρετικό πιάτο, αγαπημένο μικρών και μεγάλων για την υπέροχη γεύση του. Μια απλή και εύκολη συνταγή για το ιδανικό, νοστιμότατο, οικονομικό και χορταστικό γεύμα στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια συνταγή για να δοκιμάσετε τη τέλεια σάλτσα μπολονέζ που θα γίνει η αγαπημένη σας. Δοκιμάστε τη!
Υλικά συνταγής
- Για τον κιμά
- 600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά ή σπάλα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 2 μέτρια κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. πάπρικα + 1 κοφτό κ.γ. κανέλα + 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
- 2 μικρά φύλλα δάφνης
- 120 ml κόκκινο γλυκό κρασί
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 συσκευασία 370 γρ. “Ντομάτα στον τρίφτη”
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- 3½ φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών ή κότας
- αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το ζυμαρικό
- 1 πακέτο (500 γρ.) ζυμαρικό Rigatoni
- χοντρό αλάτι
- 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2-3/4 φλ. τσαγιού τριμμένο πεκορίνο + επιπλέον για το πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Για τον κιμά: Σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σε χαμηλή φωτιά, προσθέτετε το batuto, δηλαδή το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο και τα σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 12-15 λ ή μέχρι να πάρει χρώμα και να μαραθούν ελαφρώς.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τον κιμά στην κατσαρόλα, αυξάνετε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και τον ανακατεύετε, σπάζοντάς τον συγχρόνς με πιρούνι ή με ξύλινη κουτάλα σε μικρά “γρομπαλάκια”, για 7-8 λ ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο σκούρο καφέ χρώμα.
- Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τα καρυκεύματα (πάπρικα, κανέλα, γαρίφαλο), τη δάφνη και το κρασί και ανακατεύετε συχνά για περίπου 2-3 λ. Μετά ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας, τις τριμμένες ντομάτες, την ζάχαρη, αλατοπίπερο και τον ζωμό κότας και ανακατεύετε.
- Μόλις πάρουν βράση σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τον κιμά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 50-60 λ. Η σάλτσα πρέπει να μείνει με λίγα υγρά. Να μην “σωθούν” τελείως. Αν όμως έχουν μείνει πολλά υγρά, προς το τέλος του βρασίματος ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα για να εξατμισθούν.
- Για το ζυμαρικό: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε μπόλικο κρύο νερό και 1,5 κ.σ. χοντρό αλάτι και μόλις κοχλάσει προσθέτετε το ριγκατόνι και το βράζετε 2 λ λιγότερο από την ώρα που αναγράφεται στη συσκευασία του. Κρατάτε 1 φλ. τσαγιού από το νερό που το βράσατε και το στραγγίζετε.
- Σημείωση: Δεν χρειάζεται να τα στραγγίσετε καλά τα ριγκατόνι, καλό είναι να έχουν αρκετό νερό επάνω τους. Στην πραγματικότητα καλύτερο είναι να τα μεταφέρετε απευθείας, πριν τα στραγγίξετε, με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα που τα βράσετε μέσα στην κατσαρόλα με τον κιμά.
- Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος μεταφέρετε τα ριγκατόνι μέσα στον κιμά, προσθέτετε το 1/4 φλ. από το νερό που κρατήσατε και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις να καλυφθεί το ζυμαρικό με την σάλτσα κιμά.
- Τα αφήνετε να σιγοβράσουν, σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λ, προσθέτοντας, αν απαιτείται και άλλο λίγο νερό από αυτό που κρατήσατε, μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό βράσιμο του ριγκατόνι. Προτιμήστε να τα βγάλετε αλ τέντε.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να ενσωματωθεί, ρίχνετε και το τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα, ανακατεύετε, δοκιμάζετε το αλάτι και αν χρειαστεί διορθώνετε. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας πασπαλισμένο με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί. Καλή σας απόλαυση.
(Βασική ιδέα προσαρμοσμένη συνταγή από εδώ)
09/12/2023
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ριγκατόνι με πεντανόστιμο κιμά