Κόβουμε τα λαχανικά: κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριά,σε λεπτές φέτες
Ψιλοκόβουμε τα λουκάνικα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5’ να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα καθώς και τα ψιλοκομμένα λουκάνικα.
Σοτάρουμε για 3-4’.
Αποσύρουμε από την εστία.
Σε μια γάστρα βάζουμε τα μισά όσπρια, γίγαντες και ρεβύθια.
Βάζουμε σε μια στρώση τα μισά κρεμμύδια-λουκάνικα.
Στρώνουμε την μισή πιπεριά και την μισή ντομάτα.
Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις: ρεβύθια, γίγαντες, κρεμμύδι, λουκάνικο, πιπεριά και τελειώνουμε με φέτες ντομάτας.
Προσθέτουμε 1 κοφτή κ.σ.αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Περιχύνουμε με 1 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και λίγη ρίγανη ή θυμάρι.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30’.
Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι τα όσπρια να πιουν τα υγρά τους και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.
Σερβίρουμε τα ρεβύθια με γίγαντες στην γάστρα, ζεστά σαν κυρίως φαγητό. Συνοδεύουμε με ζεστό ψωμί και σπιτικό τυρί.
Τα ρεβύθια και γίγαντες που θα περισσέψουν διατηρούνται σκεπασμένα στην συντήρηση του ψυγείου για 2-3 ημέρες ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.