Εκτέλεση
Για να γίνουν οι ρεβυθοκεφτέδες σας πετυχημένοι, πρέπει τα ρεβύθια που θα χρησιμοποιήσετε να είναι βρασμένα ή μαγειρεμένα προηγουμένως, είτε σαν σούπα, είτε στο φούρνο.
Στραγγίζουμε πολύ καλά τα μαγειρεμένα ρεβύθια. Τα λιώνουμε με πιρούνι ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ή τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τους ρεβυθοκεφτέδες σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πάρει το μείγμα ένα ομοιόμορφο χρώμα. Η ζύμη πρεπει να πλάθεται σε κεφτέ, γι αυτό αν είναι αρκετά αραιή προσθέτουμε λίγη τριμμένη ψίχα ψωμιού, είτε λίγο αλεύρι είτε νιφάδες βρώμης, φρυγανιά κλπ.
Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Αφού κρυώσει λίγο και πλάθεται καλύτερα, παίρνουμε κουταλιες από το μείγμα και πλάθουμε μεγάλους πλακέ κεφτέδες.
Τους αλευρώνουμε ελαφρά (κολλάνε λίγο εξωτερικά) και τους τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
Εάν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, αφού πλάσετε τους ρεβυθοκεφτέδες, βάλτε τους σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τους στους 200 βαθμούς C για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Φτιάχνουμε τη σως για τους ρεβυθοκεφτέδες
Για να φτιάξουμε τη σως, κρατάμε λίγα από τα βότανα και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, τα οποία βάζουμε σε ένα μπολ. Λιώνουμε μέσα στο μπολ το ώριμο αβοκάντο με πιρούνι, προσθέτουμε τη ντομάτα και λίγο χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε.
Βουτάμε τους ρεβυθοκεφτέδες σε αυτήν τη σως.
Πληροφορίες για τη συνταγή
Οι ρεβυθοκεφτέδες σερβίρονται και κρύοι, σαν υγιεινό σνακ και είναι μία συνταγή που φτιάχνουμε όλοι στην Πάρο όχι μόνο στην περίοδο της νηστείας αλλά όλο τον χρόνο.
Στην Πάρο τα ρεβύθια στο φούρνο είναι παραδοσιακή συνταγή που σερβίρεται πάντα της Κυριακές σε όλα τα σπίτια. Άρα όλοι την επόμενη ημέρα φτιάχνουμε ρεβυθοκεφτέδες είτε νηστεύουμε είτε όχι.
Η προσθήκη του καρυδιού έγινε από εμένα (παραδοσιακά δεν μπαίνει) και δίνει υφή σαν και αυτή του κρέατος.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Ένα γεύμα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε είναι μερικές από τις διατροφικές αξίες του. Μάλιστα, ο συνδυασμός ρεβιθιών με το ψωμί και τα καρύδια αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και δίνει πολύτιμα αντιοξειδωτικά, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην εξουδετέρωση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Τέλος, συνιστά εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρεβιοτικών, συνδράμοντας στην καλή υγεία του εντέρου. Μειώστε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ακολουθώντας την επιλογή του ψησίματος!»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Αν αγαπάτε τους ρεβυθοκεφτέδες, δοκιμάστε και την παρακάτω παραδοσιακή νησιώτικη συνταγή από την Ίο
Ρεβυθοκεφτέδες Ίου