Εκτέλεση
Για τα ψητά ρεβυθια με τραγανή υφή,
Πρέπει τα ρεβύθια να είναι μουλιασμένα και βρασμένα μέχρι να μαλακώσουν. Μετά στραγγίσουμε πολύ καλά τα ρεβύθια σε σουρωτήρι να κρυώσουν. Τα βάζουμε πάνω σε καθαρή απορροφητική πετσέτα. Τα σκουπίζουμε πολύ καλά. Τα στεγνώνουμε τελείως τρίβοντας τα με την πετσέτα.
- Βάζουμε τα ρεβυθια σε ένα ταψί.
- Τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το αλάτι. Τα ανακατεύουμε ώστε να λαδωθούν ολόγυρα.
- Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα για περίπου 45’ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Στα μισά του ψησίματος κουνάμε 2-3 φορές το ταψί ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα ολόγυρα.
- Μόλις ψηθούν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά και όσο ακόμα είναι ζεστά, τα πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Τα ανακατεύουμε να ντυθούν ολόγυρα με τα μπαχαρικά.
- Μόλις κρυώσουν τα ρίχνουμε στο μπολ με τη σαλάτα ή κρατάμε λίγα και τα απολαμβάνουμε σαν τραγανό και υγιεινό σνακ.
- Εναλλακτικά γαρνίρετε τις σούπες σας με ψητά ρεβύθια.
Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα ρεβυθια σε κονσέρβα πρέπει να τα ξεπλύνετε πολύ καλά σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό. Μετά πρέπει να στεγνώσετε πολύ καλά
Για την σαλάτα,
- Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες το αγγουρι με την φλούδα, το καρότο και τα ραπανάκια.
- Βάζουμε τα φυλλα σαλάτας σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το αγγούρι, το καρότο, τα ραπανάκια.
- Σε ένα μπολ αραιώνουμε το ταχίνι με το χυμό λεμονιού και νερό μέχρι να γίνει ρευστό και αραιό.
- Προσθέτουμε αλατι.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα.
- Προσθέτουμε τα ρεβύθια και σερβίρουμε αμέσως.
Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα βάλτε τα υλικά ταχίνι, λεμόνι, νερό στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να έχει ρευστή υφή.