και ο συνδυασμός των ρεβιθιών και της μελιτζάνας σας δίνει ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα. Μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο πιάτο για τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. μελιτζάνες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
- 300 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα από την προηγούμενη ημέρα
- 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής σε σκόνη
- 300 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 300 γρ. ζωμός λαχανικών
- 30 γρ. πελτέ ντομάτας
- 15 γρ. μέλι
- 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1/2 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
- ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Σουρώνετε τα μουλιασμένα ρεβίθια, τα πασπαλίζετε μέσα στο σουρωτήρι με τη 1 κ.σ. σόδα, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε για 10 λ. Μετά τα ξεπλένετε με πολλά νερά για να φύγει καλά η σόδα. Στη συνέχεια τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 7-8 λ. Μετά τα σουρώνετε και τα αφήνετε στην άκρη.
- Παράλληλα απλώνετε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, τις πασπαλίζετε με 2-3 πρέζες αλάτι, τις ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνετε στους 190 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη.
- Μετά τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε για 1-2 λ. Προσθέτετε τα ρεβίθια, τις ντομάτες κονκασέ, τον ζωμό λαχανικών, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα σιγοβράζετε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 25 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα ρεβίθια.
- Μόλις μαλακώσουν ρίχνετε το μέλι, τα φύλλα δυόσμου, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και τα αδειάζετε σε ένα ορθογώνιο ταψί 23×33 εκ. Τοποθετείτε ανάμεσα στα ρεβίθια και τις μελιτζάνες και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο στον αέρα, πάνω κάτω, για 20-25 λ. Ξεφουρνίζετε το φαγητό σας και το σερβίρετε ζεστό.
Τip: Προσθέτουμε το μέλι για να ισορροπήσει την οξύτητα της ντομάτας και να δέσει τη σάλτσα.
Σημείωση: O χρόνος βρασίματος των ρεβιθιών εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι τα ρεβίθια σας. Αν δεν έχουν βράσει μαζί με την ντομάτα και το ζωμό στον προτεινόμενο χρόνο, προσθέτετε σταδιακό λίγο ζεστό νερό μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό μαλάκωμά τους.
Πηγή