Περίπου πέντε λεπτά χρειάστηκε ο φερόμενος ως δράστης της κινηματογραφικής κλοπής σε υποκατάστημα τράπεζας στο Ψυχικό, για να παραβιάσει τις τέσσερις θυρίδες με τα μετρητά και κοσμήματα, αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό προέκυψε από την έρευνα του Γιώργου Ραυτογιάννη, του συμβούλου Εγκληματολογικών Διερευνήσεων, ο οποίος διορίστηκε από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής για να διαλευκάνει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διάρρηξη των θυρίδων.
Ο Γιώργος Ραυτογιάννης έδωσε συνέντευξη στο Newsbomb.gr και εξήγησε τα αποτελέσματα της έρευνάς του. Μεταξύ άλλων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο δράστης επιχείρησε –ανεπιτυχώς- να ανοίξει και μία πέμπτη θυρίδα.
«Η παραβίαση έγινε με ένα ίσιο πλακέ άκρο εργαλείου, προφανώς κατσαβίδι βαρέως τύπου, το οποίο εν είδει μοχλού το χρησιμοποίησε και έσπασε τη γλώσσα της κλειδαριές. Με αυτή τη μεθοδολογία έσπασε τη γλώσσα και ακύρωσε το μηχανισμό ασφάλισης της κλειδαριάς, με αποτέλεσμα να ανοίγει η πόρτα και στη συνέχεια κλείνοντάς τη να μη φαίνεται η παραβίαση. Δεν χρειάζονταν εξειδικευμένες γνώσεις διάρρηξης κλειδαριάς για να τα καταφέρει. Είναι μία μεθοδολογία που χρησιμοποιείται, με ένα λεβιέ που μπαίνει στο κενό μεταξύ κάσας και πόρτας και ανοίγει ακόμα και ένα βαρέως τύπου χρηματοκιβώτιο».
Ο κ. Ραυτογιάννης επισημαίνει ότι ο δράστης προσπάθησε να ανοίξει και μία πέμπτη θυρίδα:
«Η πέμπτη θυρίδα έχει ένα μοναδικό ίχνος. Για κάποιο λόγο εγκατέλειψε την προσπάθεια, ενδεχομένως κάποιος εισήλθε στο χώρο. Δεν ξέρω τι συνέβη».
Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, κατά την έρευνα «εκμεταλλευτήκαμε τα ίχνη που βρήκαμε μεταξύ της πόρτας και της κάσας της κάθε θυρίδας και από την ανάλυση που κάναμε (τη μικροσκοπική, την εργαστηριακή) διαπιστώσαμε ότι το εργαλείο ήταν ένα (το ίδιο δηλαδή) για όλες τις περιπτώσεις. Και για τις πέντε θυρίδες χρησιμοποιήθηκε το ίδιο εργαλείο».
Ως προς το χρόνο που χρειαζόταν ο διαρρήκτης: «Ο χρόνος που απαιτείτο -όπως προέκυψε από δοκιμές που κάναμε- είναι ένα λεπτό, το πολύ ενάμιση λεπτό, για την παραβίαση κάθε μία θυρίδας».
Φαίνεται μάλιστα ότι υπήρχαν κενά ασφαλείας: «Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι η ίδια η θυρίδα παρέχει ασφάλεια, η θυρίδα είναι ένα κουτί και δεν παρέχει ασφάλεια. Ο χώρος παρέχει ασφάλεια. Εν προκειμένω ο χώρος του θησαυροφυλακίου, που είναι μέσα σε ένα ελεγχόμενο χώρο, αυτόν της τράπεζας. Από τη στιγμή που κάποιος έχει πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο τα πράγματα αλλάζουν. Στη χώρα μας, σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού, δεν υπάρχει ειδικός χώρος για να κατευθύνεται εκεί με το κουτί του ο μισθωτής. Για λόγους προσωπικών δεδομένων, κάνει τη συναλλαγή του μέσα στο χώρο των θυρίδων. Αυτό ισχύει σε όλα τα καταστήματα, όχι μόνο στη συγκεκριμένη τράπεζα. Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο δράστης. Εγώ από την πλευρά μου θέλω να εξάρω το έργο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Ασφάλειας Αττικής, που οδήγησαν στο αποτέλεσμα της σύλληψης του φερόμενου ως δράστη».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ..gr.
Διαβάστε επίσης:
Ριφιφί θυρίδων στο Ψυχικό: Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών 50χρονη – Νέα φωτογραφία ντοκουμέντο