Ραβανί. Ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό ταψιού που δύσκολα μπορείς να αντισταθείς και να γευτείς ένα κομμάτι μόνο. Μια εύκολη, απλή και κλασική συνταγή για ένα πεντανόστιμο, αφράτο ραβανί με μυρωδάτο σιρόπι με μια αφράτη κρέμα τυριού που θα απογειώσει τη γεύση σας και θα ενθουσιάσει όσους το δοκιμάσουν. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Για το ραβανί:
- 130 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 100 γρ. (½ φλ.) ζάχαρη
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 πορτοκαλιού ο χυμός και το ξύσμα
- 130 γρ. βούτυρο λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
- 2 αυγά
- 1/2 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο τριμμένο
- Για το σιρόπι:
- 50 γρ. (¼ φλ.) ζάχαρη
- 150 ml νερό
- 2 κ.σ. λικέρ αρεσκείας σας (αμαρέτο, φράουλας, βερίκοκο κ.λ.π.)
- 1 κ.σ. λικέρ λεμονιού
- Για τη κρέμα τυριού:
- 200 γρ. μαλακό τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. λικέρ επιλογής σας
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 150 ml φυτική κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε πηχτή σαντιγί
- Για διακόσμηση:
- καρύδια τριμμένα για πασπάλισμα και φύλλα φρέσκου δυόσμου
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη κρέμα τυριού: Ξεκινάτε με τη παρασκευή της κρέμας. Σε ένα μπολ βάζετε τη φυτική κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να “στέκεται”. Την αφήνετε στην άκρη. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και το λικέρ και τα χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν.
- Αφήνετε το μίξερ και προσθέτετε σταδιακά, λίγη λίγη τη σαντιγί στο μείγμα τυριού και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξετε το ραβανί σας.
- Για το ραβανί: Σε ένα μπολ βάζετε το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη και το γιαούρτι και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν πλήρως. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα, για να φουσκώσει και μαλακώσει καλά το σιμιγδάλι.
- Στη συνέχεια, βάζετε σε ένα μπολ το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα, ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η σόδα και τα αδειάζετε στο μπολ με το σιμιγδάλι. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε πολύ καλά με το σύρμα ή τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Σε άλλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να έχετε ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα το οποίο προσθέτετε στο μείγμα σιμιγδαλιού και συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ για 1/2 λ. Αφήνετε το μίξερ, ρίχνετε στο μείγμα το ινδοκάρυδο και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
- Αδειάζετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα ταψάκι 20×20 εκ., ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λ περίπου ή μέχρι όταν μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του ραβανί βγει στεγνό και καθαρό.
- Για το σιρόπι: Σε ένα μικρό κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού και τα ανακατεύετε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το σιρόπι για 4 λ. Το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το λικέρ, ανακατεύετε να ενσωματωθεί και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
- Βγάζετε το ραβανί σας από το φούρνο και όπως είναι καυτό, με μια οδοντογλυφίδα κάνετε μικρές τρυπούλες σε όλη την επιφάνειά του. Με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνετε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι στο καυτό ραβανί. Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά και απορροφήσει όλο το σιρόπι.
- Για διακόσμηση: Bγάζετε με προσοχή το ραβανί από το ταψάκι και το μεταφέρετε σε μεγάλη πιατέλα. Το κόβετε σε κομμάτια και πάνω από κάθε κομμάτι μοιράζετε ισομερώς το τυρί κρέμα και το πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι και με φύλλα δυόσμου.
- Εναλλακτικά μεταφέρετε το ραβανί σας σε πιατέλα χωρίς να το κόψετε. Βάζετε τη κρέμα τυριού σε κορνέ ζαχαροπλαστικής με μεγάλο στόμιο και κάνετε ροζέτες, ή την απλώνετε με σχέδιο επιλογής σας πάνω σε όλη την επιφάνεια της τουρτίτσας. Τη πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι ή/και φρούτα εποχής και τη διακοσμείτε με φύλλα δυόσμου και λίγη ζάχαρη άχνη και τη σερβίρετε αμέσως.
Πηγή προσαρμοσμένη από εδώ
20/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ραβανί με αφράτη κρέμα τυριού