Στον δρόμο μας για την δουλειά ή όταν αφήνουμε τα παιδιά στο σχολείο, δεν είναι λίγες οι φορές που συναντάμε αδέσποτα σκυλιά. Μπορεί τα περισσότερα από αυτά να είναι φιλικά ή να μην μας δίνουν καμία σημασία, ωστόσο ορισμένα εμφανίζουν απρόβλεπτες συμπεριφορές και όταν νιώθουν ότι κάποιος ή κάτι τα απειλεί δεν διστάζουν να επιτεθούν. Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις να γνωρίζουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε κι εμάς, αλλά και το παιδί μας αν χρειαστεί.
Οι περισσότεροι εκπαιδευτές σκύλων και κτηνίατροι μας εφιστούν την προσοχή στην στάση του σώματος των σκύλων. Από τον τρόπο που κουνούν την ουρά τους, μέχρι και το πώς είναι τα αυτιά τους, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε μια (πολύ!) δυσάρεστη κατάσταση. Αν παρατηρήσουμε λοιπόν ότι τα αυτιά του αδέσποτου είναι τραβηγμένα προς τα πίσω, το τρίχωμα του είναι ανορθωμένο, γρυλίζει ή μένει «παγωμένο» στη θέση του και μας παρατηρεί, τότε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπροστά μας έχουμε ένα άγριο σκυλί, έτοιμο να επιτεθεί.
Τι πρέπει να κάνετε σε αυτή την περίπτωση;
Η ψυχραιμία είναι το Α και το Ω
Παρόλο που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσει κανείς την ψυχραιμία του εν όψει επίθεσης, είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι τα ζωώδη ένστικτα επιτρέπουν στους σκύλους να αισθάνονται και να μυρίζουν την νευρικότητα και τον φόβο. Με το να φωνάξετε και να κάνετε απότομες κινήσεις, το εξαγριώνετε και πυροδοτείτε άθελά σας το κυνηγητικό του ένστικτό.
Βάλτε ανάμεσά σας κάποιο αντικείμενο
Από την τσάντα μέχρι το μπουφάν σας, χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να φανεί χρήσιμο προκειμένου να του αποσπάσετε την προσοχή. Βάλτε το ενδιάμεσα ή αν δείτε ότι ο σκύλος έρχεται καταπάνω σας, ρίξτε το αντικείμενο κάπου έτσι ώστε να ασχοληθεί με αυτό, όσο εσείς θα απομακρύνεστε.
Καλέστε βοήθεια
Χωρίς να φωνάξετε ή να κάνετε απότομες κινήσεις, ζητήστε βοήθεια από ανθρώπους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Δεν πειράζει αν ο τόνος της φωνής σας είναι δυνατός, αρκεί να είναι κοφτός και όχι τσιριχτός. Διαφορετικά, ο σκύλος πανικοβάλλεται και περνάει κατευθείαν στην επίθεση.
Τι δεν πρέπει να κάνετε
Μην το κοιτάξετε κατάματα
Η άμεση οπτική επαφή με τον σκύλο μπορεί να ενθαρρύνει την επιθετικότητά του. Το να το κοιτάξετε κατάματα μπορεί να θεωρηθεί από απειλή μέχρι και πρόκληση για να επιτεθεί. Γυρίστε αλλού το βλέμμα σας, χαμηλώστε το, χωρίς να χάσετε από το οπτικό σας πεδίο τον σκύλο.
Μην προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε
Ακόμη κι ένα χαμόγελο, μπορεί να φανεί ότι δείχνετε… τα δόντια σας και ετοιμάζεστε για επίθεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι προθέσεις μας δεν γίνονται ξεκάθαρες.
Μην γυρίσετε την πλάτη σας
Πέρα από το προφανές ότι δεν πρέπει να τρέξουμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη σωστή στάση σώματος για να αποφύγουμε την επίθεση. Δεν πρέπει ποτέ να γυρνάτε την πλάτη σας, καθώς διευκολύνετε το σκυλί να σας δαγκώσει. Γυρίστε σε γωνία 45 μοιρών, ώστε να μην θεωρήσει ότι το απειλείτε, όπως όταν βρίσκεστε σε ευθεία απέναντί του. Μαζέψτε τα χέρια σας σε γροθιές (για να προστατεύσετε τα δάχτυλα) και με αργές κινήσεις οπισθοχωρήστε ή κινηθείτε πλάγια.
Τα περισσότερα σκυλιά επιτίθενται όταν είναι πολύ πεινασμένα ή θέλουν να προστατεύσουν τα κουτάβια τους. Προκειμένου να αποφύγετε δύσκολες καταστάσεις, αν δείτε στον δρόμο ένα αδέσποτο που δεν αναγνωρίζετε, προτιμήστε έναν άλλον δρόμο καθώς δεν μπορείτε να γνωρίζετε τις διαθέσεις του. Η πρόληψη είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές πτυχές της ζωής μας και να μας σώσει.
ΠΗΓΗ