Τα τρόφιμα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς διχάζουν και οι περισσότεροι προτιμούν να τα αποφεύγουν. Πώς θα το καταφέρετε, όμως, αν θέλετε κι εσείς να μην τα καταναλώνετε εν αγνοία σας; Δείτε τι πρέπει να ξέρετε.
Η διαμάχη για τα «μεταλλαγμένα» συνεχίζεται και η τελική απόφαση σίγουρα είναι δική σας για το τι θα βάλετε στο πιάτο σας. Μέχρι, όμως, οι αποφάσεις και οι έρευνες να επιβεβαιώνουν καθ’ ολοκληρίαν ότι είναι ασφαλή, καλό είναι να είστε πιο προσεκτικοί.
Για όσους δεν γνωρίζουν, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ή αλλιώς «μεταλλαγμένα» όπως αναφέρεται ευρέως, είναι τα τρόφιμα που προκύπτουν έπειτα από τροποποίηση του DNA τους. Αυτό σημαίνει ότι στα φυτα από τα οποία προέρχονται τα τρόφιμα αυτά έχουν προστεθεί γονίδια άλλων φυτών ή ζώων, βακτήρια, ιοί σε εργαστηριακές συνθήκες, με ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό έχει στόχο την ανθεκτικότητα και την αύξηση της παραγωγής, που όμως δεν προκύπτει φυσικά και οι έρευνες για το τι συνέπειες μπορεί να έχουν τα μεταλλαγμένα στην υγεία μας συνεχώς αυξάνονται.
Τα τρόφιμα που μπορεί να συναντήσουμε συχνά ως «μεταλλαγμένα» στην αγορά είναι το καλαμπόκι, η σόγια, οι πατάτες, τα μήλα, η παπάγια, η κολοκύθα, το άλφα άλφα, η κανόλα, τα ζαχαρότευτλα, η ντομάτα και όποτε τα συναντάμε πρέπει να τα ελέγχουμε λίγο καλύτερα. Τι μπορούμε να κάνουμε;
-Αναζητάμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά με GMO πιστοποίηση (GMO-free) που επιβεβαιώνει ότι δεν αποτελούν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
-Αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, αφού οι περισσότερες αυτών περιέχουν γενετικά τροποποιημένους μικροοριγανισμούς σε κάποιο συστατικό τους.
-Προτιμάμε φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά. Με εξαίρεση το καλαμπόκι, το κολοκύθι, το ραντίτσιο και τα παραπάνω που αναφέραμε, τα περισσότερα λαχανικά είναι GMO-free.
-Προτιμήστε ξηρούς καρπούς, φασόλια, δημητριακά και σπόρους, αποφεύγοντας το καλαμπόκι και τη σόγια.
-Προτιμήστε τρόφιμα από πιστοποιημένους ντόπιους παραγωγούς ή ακόμη καλύτερα, καλλιεργήστε τα δικά σας!
ΠΗΓΗ