Η γλώσσα του σώματος παρέχει ενδείξεις και όχι αποδείξεις, όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι ενδείξεις δεν είναι καμιά φορά χρήσιμες, ιδιαίτερα αν έχεις απέναντί σου κάποιον… ύποπτο για να σου πει ψέματα.
Πώς θα τον ξετρυπώσεις λοιπόν;
Μεγάλες παύσεις
Εεεεεε,αααααααα, μμμμμ (παύση), κοίτα να δεις… Αν ο συνομιλητής σου έχει αδικαιολόγητα κενά στο λόγο του ενώ προσπαθεί να σου εξηγήσει κάτι ή να δικαιολογηθεί για κάτι, ίσως κάτι δεν πάει καλά. Ένα από το πιο εμφανή σημάδια πως κάποιος σου λέει ψέματα, είναι οι μεγάλες και αμήχανες παύσεις.
Θα σου φύγει το κεφάλι
Αν παρατηρήσεις τον συνομιλητή σου να κάνει ξαφνικά μια κίνηση του κεφαλιού, όταν του κάνεις ερώτηση, τότε ενδέχεται να λέει ψέματα. Τι κίνηση είναι αυτή; Το κεφάλι θα κινηθεί ή θα «τιναχτεί» προς τα πίσω, θα σκύψει ή θα γέρνει στο πλάι, λένε οι ειδικοί.
Ανάσα βαριά
Όταν κάποιος σου λέει ψέματα, μπορεί να αρχίσει να αναπνέει βαριά. Πρόκειται για μια αντανακλαστική δράση, καθώς ο ρυθμός της αναπνοής αλλάζει, οι ώμοι ανασηκώνονται και η φωνή τείνει να γίνεται λιγότερο βαθιά. Το σώμα βιώνει τέτοιου είδους αλλαγές όταν είμαστε νευρικοί και νιώθουμε ένταση.
Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων
Τα αυθεντικά συναισθήματα αποτυπώνονται στο πρόσωπό μας για περίπου 5 δευτερόλεπτα. Αν ο συνομιλητής σου δείχνει χαρούμενος, ενθουσιασμένος ή λυπημένος για κάτι για περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα, ίσως και να μην είναι ειλικρινές το συναίσθημά του.
Επανάληψη μήτηρ…
Όταν κάποιος προσπαθεί δυσκολεύεται να εκφράσει με λέξεις τη σκέψη του, προσπαθώντας να την συγκαλύψει, είναι πιθανό να πέφτει στην παγίδα των επαναλήψεων κάνοντας τεράστια προσπάθεια να σε πείσει πως αυτό που λέει είναι η αλήθεια. Η επανάληψη φράσεων εξηγείται και από το γεγονός ότι όσοι λένε ψέματα προσπαθούν να πείσουν όχι μόνο τον συνομιλητή τους, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό για κάτι.
Το παρακάνεις
Όταν κάποιος σου δίνει πάρα πολλές πληροφορίες –πληροφορίες που δεν ζητήθηκαν, και ειδικά υπερβολικές λεπτομέρειες– υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην σου λέει όλη την αλήθεια. Οι ψεύτες έχουν την τάση να μιλούν πολύ επειδή ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι άλλοι θα τους πιστέψουν.
(Συγ)κάλυψη
Κάποιος που λέει ψέματα έχει την τάση να καλύπτει ενστικτωδώς ευάλωτα μέρη του σώματος, όπως είναι ο λαιμός, το στήθος, το κεφάλι ή η κοιλιά.
Χορεύουμε;
Μερικές φορές τα… πόδια μπορούν να δείξουν πολλά για το αν κάποιος σου λέει ψέματα. Τα πόδια που αλλάζουν θέση δείχνουν ότι ο πιθανός ψεύτης είναι άβολος και νευρικός και δείχνουν επίσης ότι θέλει να φύγει από την (άβολη) κατάσταση.